Cox: Ne isključujem mogućnost da RH bude spremna za EU 2007.

Cox: Ne isključujem mogućnost da RH bude spremna za EU 2007.
PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Pat Cox rekao je u ponedjeljak u Zagrebu kako ne isključuje mogućnost da Hrvatska bude spremna za ulazak u Europsku uniju 2007. godine, ali i poručio da je sam datum ulaska ishod, a ne cilj uloženih napora.

U intervjuu za HTV-ovu emisiju "Dnevnik Plus", Cox je kazao kako, osobno, ne bi isključio mogućnost da Hrvatska bude spremna za ulazak u EU 2007. godine, ali i podsjetio na korake koji još predstoje.

Prema njegovim riječima, prvo treba dovršiti proces rafitikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u nacionalnim parlamentima svih zemalja članica EU, a zatim je potrebna pozitivna odluka o statusu kandidata.

"Ako sve te stvari budu pozitivne, onda bi mogla postojati mogućnost ranog članstva", rekao je Cox, naglasivši kako "je datum ishod a ne cilj napora".

Govoreći o slučaju Gotovina, u svjetlu skorašnjeg posjeta Carle del Ponte Zagrebu i njezina izvješća Vijeću sigurnosti UN-a sredinom listopada, Cox je ponovno, kao i ranije u Hrvatskom saboru, pozvao hrvatske vlasti da uvjere hašku tužiteljicu u svoju punu suradnju s Haškim sudom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU duboko poštuje Ujedinjene narode i neće im se suprotstaviti", naglasio je.

Što se tiče širenja jurisdikcije na Jadranu, Cox je kazao kako nitko Hrvatskoj ne negira to pravo, ali i pozvao na smirivanje strasti i rješavanje pitanja diplomacijom i dijalogom, a ne jednostranim odlukama.

Poručio je kako su dobrosusjedski odnosi važan dio regionalne stabilnosti i naglasio da ih trebaju graditi susjedi međusobno, a ne Bruxelles.

Cox je također ponovno naglasio kako su vrata Europske unije otvorena cijeloj regiji, ali i da brzina primanja pojedinih država ovisi o njima samima.

"Dvanaest europskih zvjezdica čine krug, ali otvoreni krug, a ne zatvoreni, krug otvoren svima onima koji dijele europske vrijednosti", rekao je predsjednik Europskog parlamenta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara