Creski ovčari i ekolozi najavili blokadu trajekata

"Ako se do 7. travnja ne donese odluka o ukinuću lovišta 'Tramuntane' na otoku Cresu i upravljanje tim područjem ne dodijeli Eko centru Caput Insulae 'Beli', creski ovčari i građani koji podupiru program Eko centra za Uskrs će blokirati trajektne luke Merag i Porozina", navodi se u zaključcima sa sastanka mještana Cresa koji je prije nekoliko dana sazvao Eko centar.

U zaključcima, koje je potpisao predsjednik Eko centra Goran Sušić, stoji da će Eko centar, zajedno s međunarodnim volonterima, poduprijeti takav prosvjed.

Na spomenutu sastanku sudjelovalo je oko 120 creskih ovčara, ekolozi, lovci i predstavnici lokalnih vlasti nakon više prosvjeda stanovnika i ovčara s Cresa jer, kako kažu, divlje su svinje probile zaštitnu ogradu lovišta i noću napadaju i kolju njihova stada.

Po Sušićevim riječima procjenjuje se da su divlje svinje samo 2004. zaklale oko 1000 ovaca jedinstvene pasmine pramenke i oštetile ovčare za oko milijun kuna.

Naime, u drugoj polovici 80-ih na Tramuntani na Cresu osnovano je županijsko lovište u koje su naseljeni jeleni lopatari, divlje svinje i mufloni, a u početku 90-ih ta neautohtona divljač probila je zaštitnu ogradu lovišta.

Eko centar Caput Insulae "Beli" je u suradnji s građanima, lokalnim ustanovama, udrugama i upravom izradio prijedlog programa konačna uklanjanja divljih svinja i jelena lopatara s Cresa. Eko centar predlaže da se prostor s lovištem proglasi nelovnim područjem kojim bi dok se ne ukloni divljač, upravljao Eko centar. Smatraju da nije potrebno određivati novog koncesionara lovišta, da u županijskim i gradskim prostornim planovima nema lovišta te da je riječ o području koje treba ekološki i turistički vrjednovati te razvijati održiv razvoj i tradicionalno ovčarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Eko centru drže da je na Cresu zbog divljih svinja potrebno proglasiti ekološko-elementarnu nepogodu jer bi se tako brže riješilo to pitanje, a divljač smatrala štetočinjama.

Iako nova koncesija za upravljanje lovištem nije još raspisana, i ekološka udruga i Cresani protive se županijskim najavama da će to biti učinjeno i ustraju u zahtjevu da se lovište "Tramuntana" zatvori.

J učer je priređen lov na divljač na Cresu koji je kao dio rješavanja problema najavila županijska uprava. Lov je organiziran na manjim od ukupno pet creskih lovišta, ali ne i na "Tramuntani", na kojemu se, po tvrdnjama Eko centra, nalazi najveći broj divljači.

U danas dostavljenim zaključcima Eko centra naglašeno je da je odluci o prosvjedu "pridonijela činjenica da je jučerašnji lov, u kojemu je sudjelovalo gotovo 200 lovaca, bio potpun neuspjeh" te da je "k tomu prekršen Zakon jer je od triju odstrijeljenih divljih svinja jedna bila ženka".

(Hina) xhšup ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara