Crkva nezadovoljna brojem vjernika na nedjeljnim misama

GOTOVO 90 posto Hrvata izjašnjava se kao katolici, ali, prema povremenim negodovanjima predstavnika crkve, čini se da malo njih ispunjava svoje vjerničke dužnosti.

Tako je jedan katolički svećenik, nezadovoljan odazivom na nedjeljne mise, zbog toga ukorio nazočne vjernike za svoje propovijedi. Služeći misu u crkvi sv. Roka u Skakavcu kod Karlovca, velečasni Juraj Jerneić pozvao ih je danas da crkvi privedu i svoje muževe i sinove.

Prema njegovim podacima, od milijun i 460 tisuća građana Zagrebačke nadbiskupije, koji su se kod posljednjeg popisa stanovništva 2001. opredijelili kao katolici, samo 285 tisuća njih dolazi na nedjeljne mise.

Ukorivši katolike u crkvi sagrađenoj 1862., potpuno razrušenoj za posljednjeg rata, a proteklih godina potpuno obnovljenoj, velečasni je rekao da se još puno manji broj njih pričešćuje. Požalio se tako da se godišnje ustima vjernika prinese prosječno pet i pol do šest komada hostija, a "trebalo bi barem 60 do 70".

Po posljednjem popisu stanovništva, onom iz travnja 2001., u Hrvatskoj najviše ima katolika - 87,83 posto. Pripadnika pravoslavne vjere je 4,42 posto, a islamskoj vjerskoj zajednici pripada 1,28 posto stanovništva. Agnostika i onih koji se vjerski nisu izjasnili ima 2,99 posto, a onih koji se ne smatraju vjernicima ima 2,22 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara