Crkva o beogradskom skandalu: Kaptol je u srednjoj Europi i ne zanimaju nas BiH i Srbija

Crkva o beogradskom skandalu: Kaptol je u srednjoj Europi i ne zanimaju nas BiH i Srbija

"HRVATSKA rimokatolička crkva u asocijaciji je srednjoeuropskih zemalja gdje su Italija, Mađarska i Poljska, a ne zemlje istočne Europe. Naša crkva je u asocijaciji ne samo srednjoeuropskih zemalja nego i zemalja gdje su katolici u većini. Naime, mi nemamo ništa u organizacijskom smislu s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i njihovim crkvenim organizacijama susreta jer su ondje katolici u manjini", kazao je sinoć glavni urednik Glasa Koncila don Ivan Miklenić gostujući na lokalnoj televiziji Z1, objašnjavajući zašto su predstavnici Hrvatske biskupske konferencije odbili biti moliti za mir u Beogradu, a što je organizirala rimokatolička crkva odnosno njemačka organizacija "Iustitia et pax". 

Skandal u teritorijalnoj i crkvenoj hijerarhiji?

Don Miklenić kaže kako je "neodlazak u Beograd" zapravo stvar crkvene hijerarhije i teritorijalne podjele unutar crkve u Europi. Naime, nakon što je Index jučer prvi donio vijest o najnovijem skandalu službenog Kaptola budući da nisu otišli na godišnji sastanak Konferencije europskih komisija "Iustitia et pax", i to kao jedni od četiri biskupske organizacije od ukupno njih 31 koliko ih je sudjelovalo u Beogradu, službeni Kaptol pokušava se pravdati kako to nije bilo u njihovoj "jurisdikciji".

Podsjetimo glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić jučer je za Index naglasio kako je razlog neodlaska činjenica kako Hrvatska biskupska konferencija nije sudjelovala u organizaciji i pripremi susreta.

U Beogradu svi osim Kaptola

Glavni urednik Glasa Koncila don Miklenić, tako je sinoć u televizijskoj emisiji ponovio Ancićeve riječi te dodao kako se službeni Kaptol ne nalazi u crkvenoj asocijaciji Istočne Europe te prema tome nisu ni trebali biti nazočni. Činjenicu kako je bilo nazočno 27 biskupskih organizacije iz Europe, don Miklenić nije posebno komentirao.

Nemušt izgovor don Miklenića mogao bi posebno pogoditi predstavnike Crkve u BiH, posebice vrhbosankog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića, dok je osuda već stigla iz Beograda. Naime, Beogradska nadbiskupija već je izrazila duboko žaljenje i čuđenje zbog nedolaska Kaptola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o Jasenovcu

Podsjetimo, od strane organizatora pretpostavlja se kako je nedolazak službenog Kaptola vezan uz teme  "srpsko-albanskih" i "srpsko-hrvatskih" sukoba, no svakako ne treba izbaciti činjenicu kako se razmatrala i tema Jasenovca. Naime tijekom susreta dogodilo se po prvi puta da je jedna službena organizacija Rimokatoličke crkve tražila od Odbora za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve da im dostavi podatke i svoje viđenje onog što se događalo u logoru.

Poznato je pak ignoriranje službenog Kaptola spram zločina u Jasenovcu pa je moguće da je i Jasenovac razlog neodlaska. 

Molitva za mir bez Crkve u Hrvata

Recimo i to kako će trodnevna biskupska konferencija završiti zajedničkom izjavom o "borbi protiv siromaštva u svijetu", a molitve za mir služene su po pravoslavnom i rimokatoličkom obredu odvojeno u kapeli Patrijaršijskog dvora u Beogradu. Skupu su bile nazočne sve biskupske organizacije s područja bivše Jugoslavije, osim Hrvatske. 

Ilko Ćimić
Foto: Arhiva, Glas koncila

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara