Crkva osudila Thompsona

"OGRAĐUJEM se od poruka i sadržaja pjesama Marka Perkovića Thompsona u kojima on upotrebljava govor mržnje i koji se na bilo koji način dovodi u vezu s Katoličkom crkvom" - izjavio je Anton Šuljić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije i glavni urednik Izvještajne katoličke agencije u razgovoru za Jutarnji list.

"To naprosto nije spojivo niti s kršćanskim niti s civilizacijskim dostignućima. Veličanje bilo kojeg zločina i nepoštivanje pravnog poretka suprotno je je svim kršćanskim postulatima." - dodao je velečasni Šuljić.

Jutarnji list piše kako je Šuljić progovorio s razine Hrvatske biskupske konferencije, te iste riječi ponovio u jednoj televizijskoj emisiji.

Podsjećamo, Index.hr je 28. prosinca objavio pjesmu "Jasenovac i Gradiška stara" snimljenu na Thompsonovom koncertu u Osijeku 2002., u kojoj se Thompson način pjeva o "klaonici Srba" i veliča zločine počinjene nad Srbima u Jasenovcu, Staroj Gradišci i Čapljini tijekom Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu objavljenom u Jutarnjem listu tvrdi se kako u crkvi zbog pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" u zadnje vrijeme raste nezadovoljstvo Thompsonom, a navodi se i kako će vlč. Zlatko Sudac i njemu bliski ljudi ovih dana od Thompsona zatražiti da ili skine medaljon sv. Benedikta ili da se ogradi od istupa za koji ga se proziva, jer jedno nije spojivo s drugim.

"Hrvatska domoljubna inteligencija više ne bi smjela stati iza Thompsona i braniti ga, jer širenje mržnje ne može se opravdati nijednim argumentom, osobito onim koji je on naveo priopćenjem na svojoj web stranici" - objavio je u jednom hrvatskom dnevniku prije par dana diplomirani teolog i katolički publicist vlč. Pavle Primorac.

Primorac dalje piše kako je "nespojivo da isti pjevač može pjevati pjesmu ´Ivane Pavle Drugi˝, a nakon toga đavolski nadahnutu pjesmu ´Jasenovac i Gradiška Stara´".

O "slučaju Thompson" oglasio se i glasnogovornik kardinala Bozanića, Zvonimir Ancić, koji je odgovarajući na pitanje slušatelja u eteru jedne radijske emisije izjavio: "Crkva nikad ne može odobriti sadržaj pjesama koji se protivi kršćanskom moralu i nauku evanđelja."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara