Crkva potrošila milijune dolara na lobiste kako bi blokirala zakon i zaštitila svećenike pedofile

Crkva potrošila milijune dolara na lobiste kako bi blokirala zakon i zaštitila svećenike pedofile

Ilustracija: 123rf

KATOLIČKA CRKVA u New Yorku proteklih je godina potrošila milijune dolara kako bi zaustavila zakon koji bi djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja omogućio da lakše tuže svoje napadače, javlja New York Daily News.

Udruženje katoličkih biskupa New Yorka angažiralo je najutjecajnije lobističke tvrtke i potrošilo 2,1 milijun dolara na lobiranje protiv izglasavanja Zakona o dječjim žrtvama zlostavljanja.

Zakonom bi se ukinula ograničenja prema kojima bi žrtve morale pokrenuti civilne parnice protiv napadača prije no što navrše 23 godine. Također, onima koji prema postojećem zakonom više ne mogu podnijeti tužbu pružio bi se rok od godinu dana da to učine.

Biskupska konferencija New Yorka angažirala je lobiste kako bi postigli da se u zakon ne uvede odredba o ukidanju vremenskih rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva u SAD-u i diljem svijeta godinama se suočava s optužbama za seksualno zlostavljanje djece.

"Spremni su potrošiti ogromne količine novca kako zločinci ne bi odgovarali za svoje postupke", kazala je Melanie Blow, voditeljica kampanje "Zaustavimo zlostavljanje".

Dodaje kako smatra da se crkva na lobiranje odlučila kako bi izbjegla plaćanje nagodbi.

Iz Biskupske konferencije poručuju kako se ne protive kažnjavanju zlostavljača, već žele da se novim zakonom osiguraju ista pravila za javne i privatne institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara