Crkva poziva na promjenu izbornog zakonodavstva

U KOMENTARU u "Glasu Koncila", glavni urednik lista Ivan Miklenić poziva na promjenu izbornog zakonodavstva te tvrdi kako parlamentarni izbori nisu bili "za", nego "protiv".

"Tako je HDZ dobio glasove, osim one od svojih vjernih birača, i od onih koji su se uplašili ideološke retorike i neodmjerenih, katkad čak doživljenih kao 'skojevskih' izjava predstavnika SDP-a. U dijelu biračkog tijela zavladala je gotovo panika od SDP-ova skretanja s Račanove linije dok je bio na vlasti s koalicijskim partnerima", piše Miklenić i dodaje kako je to "motiviralo mnoge građane da svoj glas dadnu HDZ-u, premda mu ga inače nikada ne bi dali". I zbog toga su, smatra Miklenić, stranke desnog centra pometene s političke scene.

"Oni koji glasuju 'protiv', ako ih je dovoljno, stvarno mogu spriječiti ili kazniti neku opciju, a svi drugi koji glasuju 'za' zapravo su samo iskorišteni da nekoj stranci ili opciji omoguće da radi što ona hoće u svom mandatu i da nikome za to ne odgovara do sljedećih izbora", piše Miklenić.

"Sve to pokazuje da je doista nužna promjena izbornog zakonodavstva, da je nužno uspostaviti mogućnost biračima da nadziru one kojima su dali svoj glas i da ih na taj način i tijekom mandata mogu demokratskim sredstvima prisiljavati da budu učinkovitiji i odgovorniji", zaključuje urednik katoličkog lista.

Ovim se u Crkvi stvorio konsenzus o potrebi mijenjanja izbornog zakona, jer istu ideju zastupa i liberalni teolog i svećenik Ivan Grubišić, koji će preko svog Etičkog foruma i službeno pokrenuti reformu izbornog sustava.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara