Crkva progovara kroz Miklenića: Index.hr je kulturni i društveni incident!

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

"UMJESTO razvijanja dijaloga komunistički ostaci i dalje, u današnjoj Hrvatskoj, guše volju za izgradnju pluralnoga, demokratskoga i tolerantnoga hrvatskog društva", stoji u uredničkom komentaru don Ivana Miklenića u današnjem izdanju Glasa Koncila u kojem se posebno obrušio na Index.hr.

Naime, don Miklenić komentirao je tekst objavljen na Indexu "Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako 'šamaram majmuna'?" kao i odluku Vijeća za elektroničke medije te rad saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji je također raspravljao o tekstu Indexovog komentatora Hrvoja Marjanovića. Za neslužbeno glasilo Kaptola, sve reakcije nakon teksta na Indexu zapravo su dokaz "koliko su krhka ostvarivanja demokratskih načela", no posebno  je naglašeno kako je tekst na Indexu osudila vladajuća stranka.

Netolerancija prema vjernicima

Za Kaptol, tekst objavljen na Indexu kao i reakcije predstavljaju "kulturni i društveni incident". Index je, smatra Glas Koncila, krajnje degutantno i zlonamjerno ismijao kršćanski nauk. Također, smatra Crkva u Hrvata, Index je povrijedio i dostojanstvo hrvatskih vjernika i kršćana te tako "jasno pokazao koliko netolerancije prema vjernicima živi u djelu političara i novinara".

To pokazuje, smatra Miklenić, i koliko nedostaje volje za poštivanje svjetonazorske različitosti i koliko je još uvijek snažna sektaška netolerantnost baštinjenja iz razdoblja komunizma.

Izostala je "prava reakcija"

"Slučaj Index tako je još jednom razotkrio rane suvremenog hrvatskog društva i odsutnost političke, kulturne i humane volje da te rane zacijele", smatra Miklenić dodajući kao tekst objavljen na Indexu, kao i reakcije, su otvorile važna pitanja za Hrvatsku a koja traže i zadovoljavajuće odgovore. Komentator je posebno nezadovoljan što je izostala "prava reakcija".

"Po receptu rušimo demokratska načela, ugušimo volju za poštovanje svjetonazorske različitosti i, povrh svega, vrijeđajmo katolike i kršćane u hrvatskome društvu, i dalje, nažalost, 'kuha' glavna struja javnog mnijenja", smatra Miklenić u svom komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indexom se trebaju baviti mjerodavne institucije

Informaciju što je točno Index napisao i kako je zapravo uvrijedio vjernike, don Miklenić je uskratio svojim čitateljima.

"Indexov uvredljivi tekst donosi toliko krajnje neukusnog sadržaja da je uredništvo Glasa Koncila ne želeći ulaziti ni u analizu ni u polemiku, upozorilo da je riječ o kulturnom i društvenom incidentu te da ima razloga da se njime pozabave mjerodavne institucije", smatra don Miklenić.

Za razliku od "bogohulnog Indexa", Miklenić je pohvalio reakciju "virtualne zajednice ljudi koji pridonose građanskoj budnosti", odnosno udrugu pod nazivom "Vigilare" koja je s 1500 pritužbi zasula adrese saborskog Odbora za ljudska prava te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kao Vijeće za elektroničke medije.

Buđenje klerofašista?

Miklenić se posebno i osvrnuo na izjavu predsjednika saborskog Odbora Nenada Stazića  koji je rekao: "Na Internetu možete naći raznorazne profašističke sadržaje i proustaške stranice i da nitko od njih 403 koji su se ovdje potpisali nije reagirao na te stranice, to im ne smeta, ali jesu na jedan satirički tekst".

Za Miklenića je to vrlo čudno te se javno zapitao.

"Je li to iz predsjednika odbora progovorio komunistički totalitarizam koji je vjernike u komunističko doba vrlo često etiketirao kao 'klerofašiste'? Je li za njega uvreda i diskriminacija učinjena Indexovim tekstom prema vjernicima premalo pa ih treba do kraja raskrinkati kao fašiste i ustaše?", pita se Miklenić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara