Crkva se protivi vraćanju nastave o kontracepciji u škole

DR. OSKAR SPRINGER, član povjerenstva za spolni odgoj ministra Primorca, zatražio je na posljednjoj sjednici tog tijela da se u udžbenike biologije za osmi razred vrati dio o kontracepciji na što se usprotivio jedan od predstavnika Crkve.

Naime, 1991. godine je iz nastavnog programa izbačena kontracepcija na zahtjev Crkve. Isto tako su se u dijelu koji je govorio o obiteljskom životu i reprodukciji morale staviti fotografije obitelji s najmanje troje djece.

Dr. Springer, koji je tada bio autor udžbenika, za Jutarnji list se prisjeća kako je tadašnji vlasnik Školske knjige pozvao sve autore udžbenika i prenio im te naredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkva propagira da nema seksa prije braka, a kada su u braku, ljudi ne smiju koristiti kontracepciju. S druge strane biolozi smatraju da bi škola kao javna ustanova u 21. stoljeću djecu, među ostalim, mora educirati i o vrstama kontracepcije" - izjavio je Springer za Jutarnji list.

Smatra da je porazna činjenica da u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja, djeca o tome ne uče. Navodi kako su liječnici godinama kritizirali profesore biologije kao glavne krivce što mladi u Hrvatskoj jako malo znaju o kontracepciji i spolnosti, a pravi krivac je zapravo Crkva.

Kaže da je, kada je o tome progovorio na posljednjoj sjednici, profesor s Katoličko-bogoslovnog fakulteta reagirao naglasivši kako je to "mehanika i tehnika i da on ne vidi zašto bi to spadalo u biologiju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara