CRKVA U BiH I DALJE ČEKA NA UGOVOR SA SVETOM STOLICOM

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u petak kako se od vlasti Bosne i Hercegovine i dalje očekuje poduzimanje koraka ne bi li se sa Svetom Stolicom postigao sporazum koji će regulirati položaj Katoličke crkve unutar BiH.

Kardinal Puljić novinarima je u Sarajevu također kazao kako o reguliranju tog pitanja ovisi hoće li i kada on osobno "odmrznuti" svoje sudjelovanje u radu Međureligijskog vijeća BiH (MRV).

"Donesen je odgovarajući zakon (o položaju vjerskih zajednica u BiH) i mi očekujemo da se napokon postigne sporazum sa Svetom Stolicom kako bi Katolička crkva i ovdje dobila status pravne osobe", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

On je podsjetio kako je Crkva u BiH dio opće Katoličke crkve te, za razliku od drugih vjerskih zajednica koje djeluju u toj zemlji, njezin pravni status ovisi o međudržavnom ugovoru s Vatikanom.

Kardinal Puljić nije želio posebice komentirati odluku episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC), donesenu u četvrtak, da se povuku iz rada Međureligijskog vijeća BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva odluka donesena je jer u SPC drže kako druge vjerske zajednice nisu osudile nedavnu akciju SFOR-a na Palama kada su ozlijeđeni lokalni paroh i njegov sin.

"To je njihova odluka i ja je ne želim posebice komentirati", kazao je kardinal Puljić objasnivši pri tom kako je sa stajališta Katoličke crkve MRV tijelo koje treba pomoći izgradnji dijaloga i suradnje.

"Neki iz međunarodne zajednice pa i neki članovi Vijeća željeli su ipak to pretvoriti u neko 'supertijelo' koje će odlučivati u ime vjerskih zajednica. Mi smo energično protiv toga i težimo dijalogu s predstavnicima drugih vjerskih zajednica", kazao je kardinal Puljić.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara