Crkvenac: Bez izjava predsjednika uprave nema državnih jamstava

PREDSJEDNICI i članovi uprava tvrtki u državnom vlasništvu, sukladno kriterijima koje je utvrdila Vlada za davanje državnih jamstava, moraju potpisati izjavu o jamčenju za poslovanje i osobnom imovinom, a bez te izjave "ne mogu potpisati ugovor o odobravanju državnog jamstva", izjavio je danas ministar financija Mato Crkvenac.

Pojašnjavajući situaciju koja se dogodila s brodogradilištima, Crkvenac je kazao da je Vlada odlučila pojačati odgovornost uprava i nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu. Izjava je bila pripremljena još prošli tjedan, nakon toga je prošla međuresorsku koordinaciju i Ured za zakonodavstvo, te je sada utvrđen konačan oblik izjave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava je poslana čelnicima brodogradilišta i očekuje se da je oni potpišu kako bi dobili sredstava temeljem državnih jamstava. Crkvenac pritom naglašava kako je potrebno obaviti i drugu proceduru za odobrenje kredita - od fiducijarnog zaduženja, hipoteke, zadužnica, solemnizacije ugovora i sl, pa tek nakon pribavljene sve dokumentacije, koja uključuje i traženu izjavu, ministar daje prijedlog Vladi i u konačnici potpisuje ugovor o odobravanju državnog jamstva.

Na upit što ako netko ne potpiše izjavu, ministar je odgovorio da "ne potpiše li se izjava ne može se toj tvrtki dati jamstvo". Roka do kada treba potpisati tu izjavu nema, odgovorio je ministar te napomenuo da nepotpisivanje može uzrokovati posljedice, jer je to poruka i za državu kao vlasnika, koja u konačnici može i koristiti druge mjere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara