Crkvenac: Hrvatska je likvidna, solventna i nikako prezadužena

Ministar financija Mato Crkvenac izjavio je danas da su državne financije stabilne, da je Hrvatska likvidna, solventna i nikako prezadužena država. L

Hrvatski javni dug, dakle dug države prema inozemstvu i domaći dug, u veljači je iznosio 95 milijardi kuna i po međunarodno prihvaćenoj metodologiji čini 52,6 posto BDP-a, naveo je Crkvenac te istaknuo da je po toj metodologiji Hrvatska likvidna, solventna i nikako prezadužena država.

Taj dug, dodao je, uključuje dug uže države, javnih poduzeća, uključujući i Hrvatske ceste, dug lokalnih jedinica, jamstva.

Ukupan inozemni dug u veljači je iznosio oko 16,5 milijardi dolara i ne predstavlja problem koji država ne bi mogla normalno servisirati, ali se o njemu mora voditi računa, odgovorio je Crkvenac Iviću Pašaliću (HB) u "saborskom prijepodnevu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pašalić je rekao da je inozemni dug s devet narastao na 16,5 milijardi dolara, da raste uvoz, pada izvoz, da je guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio da daje ostavku, jer ne želi snositi odgovornost za posljedice Vladine politike zaduživanja.

Crkvenac nije izravno komentirao upit o ostavci guvernera HNB-a, ali je istaknuo da Vlada i središnja banka dobro surađuju, da ne vidi razloge za nesporazume na relaciji Vlada-HNB.

(Hina) um/tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara