Crkvenac: Hrvatska nije prezadužena

MINISTAR financija Mato Crkvenac ocijenio je danas da Hrvatska nije prezadužena država, da bilježi stalan pad deficita državnih financija te da ispunjava europska mjerila o zaduženosti.

Sudjelujući u Prelogu na okruglom stolu ´Izvoz i poduzetništvo - poluga razvoja´, ministar Crkvenac je najavio različite mjere potpore izvozu - od izravnih mjera, preko gospodarske diplomacije do kredita i jamstava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Naglasio je i da će se ulaganja u istraživanje i razvoj u gospodarstvu priznavati kao porezne olakšice, a smatra da lokalna i područna samouprava mora imati veću ulogu u jačanju izvozne sposobnosti tvrtki te jačanju poduzetništva.

Na skupu, kojeg su organizirali Razvojni forum iz Zagreba i Međimurski poduzetnički centar, govorio je i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, naglasivši značaj i vrijednost sklopljenih ugovora o slobodnoj trgovini s pojedinim zemljama te primjene ugovora sa CEFTA-om, odnosno njezinim članicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstatirao je da ´smo pustili svijet u Hrvatsku, a malo je Hrvatske izašlo u svijet´ te da uz ´gradnju cestovne i druge infrastrukture gospodarstvu treba i institucionalna infrastruktura´. Jurčić stoga naglašava važnost Agencije za poticanje izvoza i ulaganja te osnutak Agencije za industrijski razvitak, a od velike važnosti su, kaže, i Fond za razvitak i zapošljavanje i Fond za regionalni razvoj.

Ministar gospodarstva očekuje uskoro i donošenje Zakona o tehnološkim parkovima, kao i, što je posebno važno za sjeverozapadnu Hrvatsku, strategiju za drvnu, metaloprerađivačku i tekstilnu industriju. U Međimurju se, kaže, dobro radi, ali plaće u gospodarstvu između 2.300-2.400 kuna neto nisu poticajne za zaposlenike.

Brojni nazočni međimurski gospodarstvenici, među kojima i domaćin, suvlasnik i direktor tvrtke Hespo Stjepan Hrešć te Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke Šestan - Busch, iznijeli su brojne primjedbe na trenutnu financijsku i gospodarsku politiku. Iznijeli su i konkretne prijedloge koje su ministri, kako su rekli, obećali razmotriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara