Crkvenac u Saboru prozvao Sanadera zbog izjave da će HDZ smanjiti poreze

OBRAZLAŽUĆI u Hrvatskom saboru nove Vladine mjere o uvođenju poreznih olakšica za poduzeća i obrtnike koji ulažu u razvoj, istraživanje i izobrazbu, ministar financija Mato Crkvenac prozvao je predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji je u subotu na 8. općem saboru stranke najavio da će HDZ, uvjeren u pobjedu na izborima, smanjiti poreze kada dođe na vlast.

"Bilo bi zanimljivo čuti kako Sanader misli smanjiti poreze, a da istodobno ne smanji porezne prihode, jer ako smanjite porezne stope, prihodi padaju. Kako bi se onda financirali povećani porezni rashodi, poput rodiljnih i drugih naknada", rekao je Crkvenac.

HDZ, inače, stalno upozorava i traži povećanje tih naknada.

Crkvenac je dodao da bi se smanjenjem poreza samo povećao proračunski manjak i javni dug, da u praksi u kratku roku nikada nije uspjelo smanjenje poreznih stopa te da takav porezni paradoks postoji samo u teoriji.

"U Hrvatskoj se na porezno opterećenje ne bune ni gospodarstvenici ni inozemni ulagači, a u usporedbi s dvadesetak europskih zemalja Hrvatska nema visoke poreze", ocijenio je Crkvenac. Naglasio je da se Vlada u poreznoj politici orijentirala na poticanje izvoza i zapošljavanja kako bi poreznim rasterećenjima pomogla poduzećima, malim i srednjim poduzetnicima. Nakon toga će se, najavio je Crkvenac, povećati socijalni izdatci i povisiti plaće.

Uz trajan gospodarski rast, inflaciju 1,5 do dva posto i stabilan razvoj središnje pitanje gospodarskog razvoja postaje ulaganje poduzeća u razvoj, istraživanje i izobrazbu zaposlenika, kako bi se dobili proizvodi konkurentni za izvoz, ocijenio je ministar.

Vlada je na tragu irskog modela, rekao je Crkvenac i dodao da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit odlučila poticati takav razvoj koji, po simulacijama u nekim poduzećima, pokazuje da su uštede i iznad 200 milijuna kuna. Toliko će uštedjeti poduzeća koja osnuju posebne jedinice za istraživanje i razvoj jer bi bili oslobođeni plaćanja poreza na dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se izmjenama predlaže da se patenti, licencije i kapitalni izdatci za razvoj mogu otpisati kao i materijalna imovina.

Nadalje, Vlada predlaže smanjenje porezne osnovice za projekte razvoja i obrazovanja. Zakonskim izmjenama potiče i suradnju gospodarskih i znanstvenoistraživačkih ustanova tako da se kupnja gotovih ideja i proizvoda ne oporezuje, a smanjuje se i porezna osnovica za troškove izobrazbe zaposlenika.

Poduzećima i obrtnicima koji su ove godine ulagali u razvoj i izobrazbu zaposlenika već kod obračuna 2004. bit će priznate porezne olakšice, najavio je ministar.

O izmjenama tih zakona u raspravi su sudjelovali samo Klub HSS-a koji ih je podupro, a Klub HSLS-a smatra da u prvom čitanju nisu dostatno jasne. Jadranko Mijalić je u ime Kluba HSLS-a uzvratio ministru Crkvencu da se Sanader danas koristi istom retorikom kojom se današnja vlast koristila prije 3. siječnja, odnosno prije nego je došla na vlast.

(Hina) daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara