Crna Gora i Hrvatska zajednički do pretpristupnih fondova Europske unije

Crna Gora i Hrvatska zajednički do pretpristupnih fondova Europske unije

Vlade Crne Gore i Hrvatske zajednički će kandidirati projekte za europske pretpristupne fondove iz djelokruga financiranja razvoja malih i srednjih tvrtki, glavna je vijest u susjednoj državi, dok kod nas prolazi gotovo nezamijećeno. 

Kako i ne bi kada je još prije mjesec dana Europska Komisija potvrdila kako je Hrvatskoj privremeno zamrznula projekte iz programa PHARE 2006. i  smanjila za pet milijuna eura sredstva predviđena u programu IPA zbog slabosti u provedbi decentraliziranog sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a.  Vlada RH brže-bolje je tada objašnjavala kako nije riječ o problemima nego izazovima, a i proceduri. Ovih dana uvjerili smo se koliko je to veliki problem da nam mora pomagati "mala" Crna Gora.

"Suradnja između dvije zemlje obuhvatiti će izradu zajedničkih projekata u formiranju novih institucija, ali i u brisanju poslovnih barijera u djelokrugu i malog poduzetništva", otkrio je čelni čovjek crnogorske Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, dr Zoran Vukčevića, koji je na sastanku s predsjednikom Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG)  Tomislavom Kovačevićem dogovorio detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instrument pretpristupne pomoći (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA) pretpristupni je program Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, Phare, ISPA i SAPARD.  IPA za sve države korisnice predviđa ukupno 11,468 milijardi eura, od čega je Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2011. namijenjeno gotovo 750 milijuna eura.


I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara