Crna Gora i Makedonija u sukobu oko turistkinje umrle od trovanja hranom u Budvi

Crna Gora i Makedonija u sukobu oko turistkinje umrle od trovanja hranom u Budvi

ZA CRNOGORSKI turizam kaže se kako je samo pitanje vremena kada će početi otimati goste s krajnjeg juga Hrvatske, no posljednji slučaj smrti 18-godišnje djevojke iz Makedonije koja je ljetovala u Budvi, bacio ih je nekoliko koraka unazad, a čini se da je na pomolu i diplomatski rat između Makedonije i Crne Gore. Naime, Crna Gora zasada odbija odgovornost za smrt djevojke, dok Makedonija inzistira da njihov tim liječnika iz Skopja ispita u Crnoj Gori cijeli slučaj. 

Nađena salmonela i otrov koji se prenosi hranom

Naime, 18-godišnja Barbara Lazarova iz makedonskog grada Štip, preminula je prije dva dana u Skopju, a uzrok smrti je trovanje hranom koje se dogodilo dok je ljetovala u Budvi. Njene prijateljice, koje su s njom ljetovale, također su otrovane i imaju iste simptome. Dvije od njih hitno su transportirane u Njemačku i Italiju radi liječenja. Naime, njihovi roditelji, nakon što je Barbara preminula u Skopju zatražili su liječenje u inozemstvu.

Makedonske vlasti oformile su liječničku komisiju koja bi ovih dana trebala dati i službene odgovore, no zasada je sasvim sigurno kako je kod zaraženih nađena salmonela, a prigodom obdukcije preminule nađen je i otrov koji se prenosi hranom.

Vlasnik restorana nudio novac da što prije odu iz Crne Gore

Crnogorci zasada sve demantiraju budući da nisu imali nijednu prijavu o trovanju hranom u njihovim ugostiteljskim objektima, no Makedonsko ministarstvo za zdravstvo inzistira na posebnoj liječničkoj komisiji iz Skopja koja će u Crnoj Gori istraživati uzroke bolesti kod preminule Barbare Lazarove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka pokojne Barbare, Lenče Lazarova, u makedonskim medijima otkrila je pozadinu priču o trovanju svoje kćerke. Naime, gotovo je sigurno kako su se zarazile u restoranu "Life" koji se nalazi u Budvi.

"Vlasnik restorana sve vrijeme insistirao da nas što brže isprati u Makedoniju, da mu ne dođu inspektori. Čak je platio i 150 eura.", ispričala je Lazarova u makedonskim medijima o događajima u Crnoj Gori nakon što se njena kćer zajedno s drugim turistima koji su imali iste simptome našla u bolnici u Kotoru. Preminula Barbara, nakon bolnice u Kotoru, prebačena je u bolnicu Skopju, no nije joj bilo spasa.

Restoran ima sve potvrde

Zanimljivo je kako je vlasnik restorana Life Ranko Vukčević opovrgnuo gotovo sve. Naime, kaže ako se osim Barbare nitko nije žalio na hranu, a nije bilo, prema njemu ni drugih oboljelih.  

"Dva puta su Barbara i njen dečko došli na doručak i večeru i ne znam što su jeli. Tada sam imao 90 gostiju, a 43 su bili iz Makedonije. Nemam informacije da se neko drugi požalio na simptome trovanja. Za svaku namirnicu imam potvrdu od sanitarne inspekcije", kazao je Vukčević.

M.P.T.
Foto:blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara