Crna Gora i službeno u potpunosti preuzela kontrolu svojih granica

CRNOGORSKI parlament usvojio je u utorak Zakon o nadzoru državne granice kojim je predviđeno da Crna Gora prvi put samostalno obavlja kontrolu i zaštitu granica.

Vrhovni savjet obrane sredinom 2003. godine donio odluku da Vojska Srbije i Crne Gore ustupa Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore poslove sigurnosti državne granice.

Na osnovu toga, MUP Crne Gore je krajem 2003. godine preuzeo nadležnosti u osiguravanju državne granice na svom teritoriju, a danas usvojenim zakonom regulira se kontrola ulaska stranaca u Crnu Goru i osiguravanje granice. Crna Gora donošenjem ovog zakona po prvi put samostalno regulira ovu problematiku koju je do sada propisivao federalni zakon.

Crnogorska policija prije dva mjeseca poduzela je reformu po kojoj su odvojene nadležnosti javne i tajne policije i granične službe. Strateški ciljevi reforme granične sigurnosti, kako se navodi u obrazloženju, zaštita crnogorskih interesa, demokratizacija i demilitarizacija Crne Gore, uspostavljanje efikasnog i cjelovitog sustava zaštite granice prema standardima Europske unije i Shengena.

Promovirana su dva važna načela - da granice moraju biti otvorene za trgovinu i kretanje lica i regionalnu suradnju i zatvorene za sve vrste kriminala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara