Crna Gora izabrala pregovarački tim koji će raspravljati o granici na Prevlaci

MiLAN ROĆEN  ministar vanjskih poslova Crne Gore, izabran je danas za šefa tima koji će zastupati tu zemlju u radu Međudržavne komisije za razgraničenje na Prevlaci, donose danas crnogorski mediji. Već prije premijeri Crne Gore i Hrvatske, Milo Đukanović i Ivo Sanader, dogovorili su se da odluku o razgraničenju na Prevlaci donese Međunarodni sud pravde u Haagu, no do danas nije poznat sastav hrvatskog tima za arbitražu koja uskoro počinje.
 
Dno Prevlake bogato prirodnim plinom i naftom

Crna Gora već je objavila kako će polazna osnova za razgraničenja na Prevlaci biti granica iz vremena bivše Jugoslavije.  Iako su Crna gora, a i Hrvatska više puta priznale kako su zadovoljne dogovorom o razgraničenju iz 2002, ipak je Crna gora posljednjih mjeseci intezivirala pregovore oko novog rješenja. Vjerojatni razlog tome su nedavna otkrića kako je dno Prevlake bogato plinom i naftom.

Hrvatska na svojoj najjužnijoj točci misli graditi turistički kompleks, dok su Crnogorci već potpisali neke ugovore za istraživanja dna u potrazi za većom količinom nafte i plina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poluotoku Prevlaka na ulazu u Bokokotorski zaljev na snazi je Privremeni sporazum iz 2002. godine kojim je Hrvatskoj pripao kopneni dio tog poluotoka i morski pojas ulaza u zaljev od oko 500 metara. Dio akvatorija, uz lijevu obalu poluotoka proglašen je "ničijim morem", a tim dijelom patroliraju zajedničke snage Hrvatske i Crne Gore. U tom je području zabranjen i ribolov. 

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara