Crnci i hispanoamerikanci preuzimaju Ameriku: Nakon 2042. godine bijelci više neće biti u većini

PREMA najnovijim procjenama rasta populacije, koje je objavila američka vlada, nakon 2042. godine bijelci više neće činiti većinu stanovništva SAD-a, prenosi AP. Prema ranijim procjenama iz 2004. godine, to se trebalo dogoditi tek 2050. godine.

Uzrok tome je povećana imigracija, kao i visoka stopa rodnosti među crncima i hispanoamerikancima. Još jedan od razloga je sve veća starost bijelog stanovništva.

"Bijelo stanovništvo je sve starije, i većinom su davno prešli vrhunac svoje reproduktivne dobi. Budućnost Amerike ovisi o mladima. Oni su doslovno kotao u kojem se kuha etnička struktura budućnosti", rekao je William Frey, demograf iz Instituta Brookings u Washingtonu.

U SAD-u trenutno živi oko 305 milijuna stanovnika, a procjenjuje se da će 2039. godine taj broj premašiti 400 milijuna, dok bi 2050. godine trebao biti oko 439 milijuna. Trenutno je udio bijelog stanovništva dvije trećine, no samo ih je 55 posto mlađe od pet godina. Prema predviđanjima, do 2050. godine će bijelci činiti 46 posto ukupnog američkog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnci bi do 2050. godine trebali činiti 15 posto stanovništva SAD-a, dok bi se broj hispanoamerikanaca trebao udvostručiti - s trenutnih 15 na 30 posto. Azijati, kojih je trenutno oko pet posto, 2050. godine će činiti devet posto američkog stanovništva.

Ono što posebno zabrinjava je procjena da će se do 2050. godine više nego utrostručiti broj stanovnika u dobi od 85 i više godina. Tad bi ih trebalo biti oko 19 milijuna.

I.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara