Crne prognoze britanskog Economista: Recesija, manje radnih mjesta, dodatne mjere štednje...

Crne prognoze britanskog Economista: Recesija, manje radnih mjesta, dodatne mjere štednje...

Foto: 123rf

PAD britanske funte na najnižu razinu u posljednjih 30 godina daje naslutiti što će se događati u nadolazećem razdoblju, piše ugledni britanski časopis Economist.

Britanija bi mogla ući u recesiju, a to znači manje poslova, niže porezne prihode, i možda - dodatne mjere štednje.

Prema prognozama Economista, izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi uzdrmati i krhku svjetsku ekonomiju.

Velika Britanija podijelila se na referendumu po dobi, imovinskom statusu ali i geografski te slijedi razdoblje neizvjesnosti.

Nitko ne zna kada će Britanija napustiti Europsku uniju i pod kojim uvjetima.

Treba zadržati slobodan protok ljudi za ostanak na zajedničkom tržištu EU

Zagovornici Brexita govorili su da će britanska ekonomija profitirati od izlaska iz EU, te da će dobiti kontrolu nad imigracijom.

No, ako žele i dalje imati pristup zajedničkom tržištu EU i koristima koje ono donosi, morat će prihvatiti i slobodan protok ljudi. Ako odbiju slobodan protok ljudi, bit će isključeni sa zajedničkog tržišta.

Za Veliku Britaniju bi, smatra Economist, bilo najbolje da ispregovara uvjete poput Norveške, koja je prihvatila ima pristup zajedničkom tržištu, ali je prihvatila i slobodan protok ljudi, što bi donijelo najveću korist.

Naime, europski migranti imaju pozitivan doprinos javnim financijama, a također rade u sektorima poput zdravstva, školstva i poljoprivrede, koji bi bez njih imali manjak radne snage.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara