Crni muslimani uhićeni pod sumnjom za ubojstvo novinara u Oaklandu

Crni muslimani uhićeni pod sumnjom za ubojstvo novinara u Oaklandu

DOK su ubojstva u SAD svakodnevna pojava, prilična je rijetkost da novinari padaju kao žrtve atentata izvedenih od strane maskiranih napadača na ulici u pol bijela dana.

Upravo to se u četvrtak ujutro dogodilo u Oaklandu, kada je na putu do redakcije ustrijeljen Chauncey Bailey, 57-godišnji urednik "Oakland Posta", tjednika specijaliziranog za afroameričke teme.

Dan nakon toga je lokalna policija uhitila sedmero osoba i zaplijenila oružje za koje se vjeruje da je upotrijebljeno u tom i još druga dva ubojstva. Uhićenja su izvedena nakon racije sprovedena u lokalnoj pekari i još nekoliko objekata u vlasništvu osoba koje pripadaju jednoj od organizacija  kolektivno poznatih pod nazivom "Crni Muslimani".

Jedan od osumnjičenih je Yusef Bey IV, sin Yusefa Beya, jednog od vođa Crnih Muslimana u Oaklandu. Dva osumnjičena su još uvijek u bijegu.

Osim za dva ubojstva, Crne Muslimane se tereti i za dva slučaja otmice, a krajem 2005. godine su bili optuženi zbog napada na lokalnu trgovinu u kojoj su porazbijali sve boce s alkoholnim pićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki mediji pišu kako je Oakland bio u strahu od mladog Beya i njegovih pristaša koji su često ulicama paradirali s automatskim oružjem u rukama i pucali u zrak.

Beyov otac Yusef Bey, koji je neko vrijeme bio član organizacije "Nacija islama", umro je 2003. godine i tako izbjegao za suđenje za pedofiiju, s obzirom da je DNK analiza pokazala da je otac djeteta koje je rodila 13-godišnja djevojčica.

Bailey, koji je uživao reputaciju agresivnog reportera uvijek spremnog da postavlja neugodna pitanja, u trenutku smrti je radio na seriji članaka posvećenoj aktivnostima u Beyovoj pekari.

D.A.

Foto: AFP/Modesto Bee

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara