Crnić: izbori protječu u redu

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić, na podnevnoj konferenciji za novinare ocijenio je da današnji izbori za zastupnike Hrvatskog sabora protječu uredno i da su sva biračka mjesta u Hrvatskoj i u inozemstvu pravodobno otvorena.

Istaknuo je da su prigovori koji su stigli tijekom noći i jutra, uglavnom zanemarivi.

Zamolio je jedino sudionike u izborima da ne krše zakonom propisanu izbornu šutnju. Crnić je napomenuo da DIP zbog kršenja izborne šutnje ne može izreći nikakvu sankciju, osim moralne, iako je riječ o kršenju zakona.

Prema izvještaju MUP-a dostavljenom DIP-u, bilo je samo nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira na biralištima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, na jednom biračkom mjestu u općini Muć tijekom noći otuđene su klupe i stolice te je prekinut dotok električne energije, ali je sve to sanirano do jutrošnjeg otvaranja biračkog mjesta.

U Sisku je jedan građanin prosvjedovao zato što je smatrao da nije dobro obilježeno biračko mjesto, a na jednom biračkom mjestu u Bjelovaru spriječeno je da građanin u alkoholiziranom stanju s bocom piva i upaljenom cigaretom uđe na biralište.

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić izvijestio je također da su već dostavljeni rezultati izbora s birališta u Novom Zelandu, te da su do 12 sati završeni izbori i u Australiji, Kini, Japanu i Maleziji. Upozorio je da do isteka izborne šutnje u 19 sati ne smiju biti objavljeni rezultati izbora s tih birališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara