Crnić: Izmjene ovršnog zakona neće pojednostaviti i ubrzati postupke

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić ocijenio je danas da predložene izmjene Ovršnog zakona neće pojednostaviti i ubrzati ovršni postupak niti osigurati učinkovitija sredstva za provođenje pravomoćnih odluka.

Crnić se slaže s ocjenom da zakon treba mijenjati jer ovršni postupci pred sudovima traju dugo, a propisi ne pogoduju vjerovnicima, već dužnicima.

Sadašnji propisi ne osiguravaju sudovima učinkovito provođenje pravomoćnih odluka, no, po mišljenju Crnića, ni predložene izmjene zakona neće to osigurati.

Smatra da predloženi zakon ne uspostavlja ravnotežu između prava vjerovnika i obveza dužnika, te da pojedini prijedlozi čak i ojačavaju položaj dužnika. Stoga se zalaže za radikalne promijene tako da se vjerovnicima omogući što jednostavnije i brže ostvarivanje prava.

Zakon bi, po njemu, trebao poticati i dužnika da sam ispuni obveze prema vjerovniku.

Crnić smatra da se nekim predloženim izmjenama upravo suprotno dužnike poziva da ne ispunjavaju svoje obveze. Kao primjer za to navodi da se kod prodaje nekretnine zbog podmirenja tražbine izostavlja postojeća mogućnost da se nekretnina proda i ispod jedne polovine procijenjene vrijednosti.

Takav prijedlog dovest će do toga da se vjerovnici neće moći namiriti iz imovine dužnika kada je riječ o nekretninama, odnosno dužnici će i dalje moći raspolagati imovinom, a vjerovnici "nikad isplaćenim dugom", mišljenja je Crnić.

Predsjednik Vrhovnog suda nadalje smatra da je nužno pojednostaviti i ubrzati ovršni postupak nad nekretninama i pokretninama. Po sadašnjem zakonu prvo se traži zabilježba ovrhe u zemljišnoj knjizi, a zatim se provodi složeni postupak utvrđenja vrijednosti nekretnine, nakon čega slijede i do tri dražbe.

Crnić podsjeća da je Vrhovni sud lani predložio Ministarstvu pravosuđa da se nakon zabilježbe ovrhe u zemljišnoj knjizi zaključkom suda odmah odredi javna dražba na kojoj bi se nekretnina prodala najpovoljnijem ponuđaču. Time bi se, kaže Crnić, izbjegao skup i složen postupak utvrđivanja vrijednosti nekretnine koji bitno produljuje ovršni postupak.

Ovrha na pokretninama najčešći je način naplate duga u Hrvatskoj. Pred općinskim sudovima lani je izdano gotovo 188.000 rješenja o ovrsi na pokretninama, odnosno 73 posto od ukupnog broja ovršnih rješenja.

Radi pojednostavljenja postupka, Crnić predlaže ukidanje procjene pokretnina i inzistira da se dužnicima one odmah zaplijene i prenesu posebnom trgovačkom društvu koje bi ih prodavalo na javnoj dražbi ili u komisionoj prodaji.

U Vrhovnom sudu smatraju da bi za to na 21 općinskom sudovima trebalo osposobiti posebne sudske službenike koji bi na terenu plijenili pokretnine.

Prijedlog da se provođenje ovrha prebaci na javne bilježnike u Vrhovnom sudu također ne smatraju dobrim rješenjem jer se time stvara mješovit sudsko-javnobilježnički sustav ovrhe kakav nigdje ne postoji.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić na kraju poziva javnost da utječe na predlagatelja zakona kako bi konačna rješenja bolje propisala postupak prisilne ovrhe nego što je predloženo.

Lani je pred sudovima pokrenuto više od 319.000 ovršnih postupaka, a ukupno je u radu bilo gotovo 576.000 postupaka.

(Hina) pp/so soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara