Crnić: Podaci o zahtjevima tajnih službi državna tajna

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić danas nije želio potvrditi ni opovrgnuti da je Vrhovni sud odbio zahtjev za tajno prisluškivanje obitelji i prijatelja haškog optuženika u bijegu generala Ante Gotovine jer bi time prekršio državnu tajnu.

Na upit je li Vrhovni sud odbio zahtjev Protuobavještajne agencije (POA) uz obrazloženje da njegovo uhićenje nije od važnosti za nacionalnu sigurnost, kao što piše jedan hrvatski tjednik, Crnić je odbio odgovoriti. Uskratio je odgovor i na pitanje je li o toj odluci obavijestio Vladu. Kazao je za Hinu da se odgovori na ta pitanja nalaze u Zakonu o sigurnosnim službama.

Taj Zakon izričito propisuje da je predsjednik Vrhovnog suda dužan samo Hrvatskom saboru dati informaciju o nadzoru nad radom tajnih službi, odnosno o poduzetim mjerama tajnog prikupljanja podataka prema određenoj osobi.

Predsjedništvo Sabora odlučuje o kojim podacima o radu tajnih službi se može raspraviti na javnoj sjednici, a o kojima na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost zatvorenoj za javnost.

Prijedlog i nalog za poduzimanje mjera predstavljaju državnu tajnu i službene osobe koje sudjeluju u postupku odlučivanja i poduzimanja mjera dužne su kao državnu tajnu čuvati podatke koje su saznale, stoji u Zakonu.

Iz toga proizlazi da bi Crnić zaista prekršio državnu tajnu da je Vladu obavijestio o eventualnom postupanju u vezi zahtjeva POA-e.

Uz to, o zahtjevu za tajnim prisluškivanjem odlučuje za to ovlašteni sudac Vrhovnog suda, a ne njegov predsjednik.

Ako ovlašteni sudac odbije izdati pisani nalog za provođenje mjera o razlozima odbijanja sudac mora obavijestiti Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje još nije osnovano, i saborski Odbora za nacionalnu sigurnost.

Pravni stručnjaci, koji su željeli ostati neimenovani, Hini su kazali kako je nepotrebno i suvišno da se radi zaštite nacionalne sigurnosti pokreće izvanredno postupanje tajnih službi kada se protiv Gotovine pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi kazneni postupak radi izručenja Haškom sudu.

Smatraju, naime, da su se mjere tajnog prisluškivanja mogle zatražiti od istražnog suca prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), a ne od Vrhovnog suda.

ZKP propisuje da se radi pribavljanja podataka i dokaza za provedbu kaznenog postupka mogu privremeno ograničiti ustavna prava i slobode. Na zahtjev državnog odvjetnika istražni sudac može protiv osobe za koju se sumnja da je počinila kazneno djelo, ali i protiv osoba za koje se sumnja da joj pomažu, propisati mjere tajnog nadzora, od snimanja telefonskih razgovora do tajnog praćenja.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da Državno odvjetništvo nije podnijelo zahtjev za primjenom mjera tajnog nadzora, ali da su ´poduzeli sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti vezane uz kazneni postupak protiv Ante Gotovine´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara