Crnić traži isplatu naknada za godine sudačkog staža

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić zatražio je danas od čelnika zakonodavne i izvršne vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi se sucima počeo isplaćivati dodatak na plaće za godine staža.

Crnić u pismu premijeru Ivici Račanu i predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću podsjeća da je 30. travnja istekao rok do kojega je Vlada, na temelju zaključka Sabora s kraja prošle godine, trebala osigurati primjenu zakonske odredbe o pravu sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika na naknadu od 0,5 posto, a najviše 20 posto za svaku godinu radnog staža.

Crnić upozorava da se pravo na dodatak na plaće, određeno Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, sucima uskraćuje više godina zbog čega suci početnici i oni pred mirovinom u sudovima istog stupnja imaju jednake plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Time se, smatra Crnić, obezvređuje i profesionalno iskustvo.

Predsjednik Vrhovnog suda podsjeća da je i Opća sjednica Vrhovnog suda već ranije ukazala da je takvo stajalište prema sucima "neustavno i diskriminatorno".

Crnić na kraju premijeru i predsjedniku Sabora predlaže da poduzmu hitne mjere da se zakon počne primjenjivati, odnosno da se sucima počne isplaćivati dodatak na plaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara