Crnić: Učinkovitu radu sudova trebaju pomoći Sabor i Vlada

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić na današnjem je prvom danu savjetovanja "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse" u Opatiji ustvrdio da suci sami ne mogu učinkovito riješiti pitanje velikog broja starih i novih predmeta za sudske postupke, nego da im u tome trebaju pomoći Hrvatski sabor i Vlada.

Kazao je da na sudove stiže 1,5 do 1,6 milijuna novih predmeta na godinu, a da je stalni zaostatak oko 1,3 milijuna. Ustvrdio je da broj sudaca dostaje samo da riješi novoprispjele predmete.

Crnić se upitao djeluju li u Hrvatskoj drugi čimbenici koji bi trebali spriječiti da dođe do parnice, navevši kako se stvara dojam da mnogo predmeta bezrazložno stiže na sudove, koje su već trebale riješiti neke druge ustanove. Za učinkovit rad sudova potreban je dostatan broj sudaca i primjeren poslovni prostor, rekao je.

Crnić drži da se rad sudaca u medijima uglavnom negativno ocjenjuje i to, kako je rekao, na temelju nekoliko desetaka medijski istaknutih postupaka, dok se ostali prešućuju. Zbog toga, ali i zbog materijalnih uvjeta, rekao je, suci imaju pravo na nezadovoljstvo, ali ih to ne smije sprječavati da svoj posao obavljaju na najbolji način.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda iznio je u današnjem predavanju bitne izmjene Zakona o parničnom postupku, cilj kojih je, rekao je, ubrzati raspravu o prijepornim činjenicama u postupku i donošenje presude. Od 1. prosinca, kad počinje primjena Zakona, suci će imati bitno manju ulogu u prikupljanju činjenica koje smatraju bitnima, već se to prepustiti strankama.

Prvi put, rekao je Crnić, uvodi se obveza da suci postupak "dovrše u razumnu roku". Po tim izmjenama činjenice bitne za postupak moraju se podastrijeti što ranije te je ograničena i mogućnost iznošenja novih činjenica u žalbenom postupku, i mogućnost odugovlačenja postupka.

Na 18. savjetovanju okupilo se 850 pravnika iz Hrvatske s gostima iz inozemstva. Teme su građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi. Kako je istaknuto na otvorenju, rezultati dosadašnjih savjetovanja nerijetko su bili podloga novim zakonskim rješenjima.

Savjetovanje, koje završava 7. studenoga, organiziralo je Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara