Crnić uputio Tomčiću prijedloge za raspravu o novom izbornom zakonu

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić uputio je danas predsjedniku Hrvatskog sabora prijedloge za raspravu o novom izbornom zakonu.

Crnić u pismu Zlatku Tomčiću upozorava da bi novim ili izmjenama postojećeg Zakona o izborima zastupnika trebalo riješiti pitanja koja su se do sada uređivala obveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva (DIP). To su, među ostalim, oblik i sadržaj tiskanica za provedbu izbora, način uređivanja prostorija u kojima se održavaju izbori, prava i dužnosti stranih promatrača i nevladinih udruga, te glasovanje nepismenih i osoba sa tjelesnom manom.

Crnić također ističe kako nije nužno da suci budu članovi izbornih tijela, te da se ta dužnost može povjeriti i drugim građanima ako se biračkim odborima i drugim izbornim tijelima osigura odgovarajuća tehnička pomoć državne uprave.

Naime, on smatra da će zbog sudjelovanja sudaca u izbornom procesu nastati još veći zaostaci u radu sudova jer suci za to vrijeme neće raditi svoj sudački posao.

Zakonom bi, mišljenja je Crnić, trebalo urediti kriterij i način korištenja sredstava za provedbu izbora i naknade članovima izbornih tijela.

Crnić ukazuje i na činjenicu da u drugim europskim državama dužnost predsjednika DIP-a ne obavlja predsjednik Vrhovnog suda kao u Hrvatskoj, te da bi DIP trebao biti profesionalno tijelo. Smatra nedopustivim da DIP djeluje bez ikakve stručne službe.

Predsjednik Vrhovnog suda na kraju upozorava da je nužno propisati da se birači i kandidati moraju identificirati na temelju jedinstvenog matičnog broja građana jer bi u suprotnom moglo doći do zlouporaba izbornog prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara