Crnić uzvratio Sanaderu: Nismo nikome ništa naredili

REAGIRAJUĆI na izjavu premijera Sanadera da hrvatska Vlada sporazumom o povratku imovine Nijemcima protjeranim u Austriju nakon II svjetskog rata izvršava odluku Ustavnog suda iz 1999. godine, tadašnji predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić rekao je da Sud prije šest godina nikome ništa nije naredio već je odlučio da Zakon o povratu imovine ne smije praviti razlike prema nikome pa niti prema stranim državljanima u Hrvatskoj.

Jadranko Crnić je pojasnio da Ustavni sud odlukom iz 1999. nije regulirao model po kojem bi se dug vratio oštećenicima, a to nije učinjeno iz razloga što je ta odluka u nadležnosti Sabora.

"Samo Sabor je mogao imati na umu ekonomsku snagu države, odnosno može li država to financijski izdržati. Kad ide u taj povrat, država mora imati na umu svoje financijske mogućnosti" - smatra Crnić.

Crnić je rekao da je Ustavni sud u svojoj odluci preporučio da se novim propisom koji bi donio Sabor, stranim državljanima načelno prizna pravo na povrat imovine, ali da Sabor kao zakonodavac odredi pod kojim pretpostavkama će se priznati to pravo na naknadu.
 
Konkretno, Ustavni je sud savjetovao da se pravo stranaca na vraćanje nekretnina regulira u skladu s odredbama drugih zakona o pravu stranaca da stječu nekretnine u Hrvatskoj.

Takav je, primjerice, Zakon o vlasništvu, koji dopušta strancima da posjeduju nekretnine, ali uz prethodnu suglasnost Ministarstva vanjskih poslova i mišljenje Ministarstva pravosuđa.
 
Sanader: Vlada je poštivala odluku Ustavnog suda

"Sadašnja hrvatska Vlada radi ono što je dužna činiti, a to je da poštuje odluke Ustavnog suda i zakone koje je donio Hrvatski sabor" - izjavio je danas Sanader.

"Mislim da moja Vlada čini samo ono što treba učiniti, a to je da poštuje odluke Ustavnog suda i zakone koje je donio Hrvatski sabor" - rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom irske Vlade Bertiem Ahernom.

Sanader je rekao da je Hrvatska država vladavine prava i da se zakoni moraju poštovati i ponovio je da je taj zakon donesen za vrijeme mandata prošle Vlade.

"Poznato je da je Ustavni sud donio odluku kojom se i strani državljani moraju obeštetiti za otuđenu imovinu. Mi tu odluku poštujemo jer je prethodna Vlada Ivice Račana, današnjeg čelnika najjače oporbene stranke, donijela zakon koji je u praksi kazao kako treba poštovati odluku Ustavnog suda, a to znači da treba potpisati bilateralne sporazume sa državama. Nakon toga je njegova ministrica pravosuđa napravila popis zemalja s kojima treba napraviti taj bilateralni sporazum, i isto tako je formirano povjerenstvo za pregovore koje je održalo dva kruga pregovora s Austrijom" - rekao je danas Sanader.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara