Crnogorci ne daju udjele u aerodromima za ratnu odštetu Hrvatskoj

CRNOGORSKI ministar pomorstva i prometa Andrija Lompar odlučno je odbacio mogućnost da Crna Gora Hrvatskoj ustupi udio u vlasništvu crnogorskih aerodroma Podgorica i Tivat kao ratnu odštetu.

Naime, direktor dubrovačkog aerodroma Tonči Peović najavio je da će Hrvatska tražiti suvlasništvo u poduzeću Aerodromi Crne Gore, kao odštetu za pljačku opreme i osnovnih sredstava s dubrovačkog aerodroma Ćilipi tijekom ratnih zbivanja u jesen 1991.

"Nema šanse da se to dogodi" - rekao je Lompar za "CG Ekonomist", odbacivši mogućnost da se ratna odšteta Hrvatskoj isplati dionicama crnogorskih poduzeća, kao i neslužbeni prijedlog hrvatske strane da njihova poduzeća u ime ratne odštete dobiju koncesije i pravo na izgradnju autocesta u Crnoj Gori, odnosno crnogorske dionice Jadransko-jonske magistrale.

"Naš prijedlog odštete kretat će se u smijeru rješavanja tog problema kroz predstojeću privatizaciju aerodroma u Crnoj Gori. Zatražit ćemo rezervaciju suvlasničkih "paketa" u aerodromima Tivat i Podgorica gdje je u listopadu 1991. završila otuđena oprema i osnovna sredstva iz Ćilipa." - rekao je Peović.


Iako je Crna Gora izrazila spremnost da se s Hrvatskom nagodi oko ratne odštete, iz Zagreba je jasno poručeno da će spor biti riješen na Međunarodnom sudu pravde, gdje je Hrvatska tužila Srbiju i Crnu Goru za isplatu odštete.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara