Crnogorska oporba tvrdi da je Podgorica priznala agresiju na Hrvatsku

NAKON što su u petak glavni državni tužitelj Hrvatske Mladen Bajić i vrhovna državna tužiteljica Crne Gore Vesna Medenica potpisali Sporazum o suradnji i gonjenju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, oporba je ocijenila da je "Crna Gora time priznala akt agresije na Hrvatsku" a tisak donosi popis osoba koje Hrvatska potražuje zbog navodnih ratnih zločina.

Vodeća oporbena stranka iz prosrpskog bloka - Socijalistička narodna partija (SNP) ocijenila je da je "Crna Gora potpisivanjem Sporazuma s Hrvatskom o procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, zapravo priznala da je izvršila akt agresije na Hrvatsku", objavljeno je u subotu.

Čelnik Liberalne partije Miodrag Živković drži da će Sporazum o procesuiranju zločina između Hrvatske i Crne Gore teško biti realiziran sve dok je na vlasti ista politička elita koja potpuno kontrolira sve institucije sustava.

Podgorički odvjetnik Goran Rodić, koji je u Haagu branio generala bivše JNA Pavla Strugara optuženog zbog napada njegovih postrojbi na Dubrovnik kazao je da "otvaranju procesa suđenja za ratne zločine treba prethoditi formiranje specijalnog tužiteljstva i suda za ratne zločine u Crnoj Gori kao što je to učinjeno u Srbiji".

Podgorički dnevnik "Dan" u subotnjem broju donosi popis od 1.993 osobe koje, kako se navodi, Hrvatska potražuje zbog navodnih ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi da je nevladina udruga "Veritas" došla u posjed popisa osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba za krivična djela ratnih zločina koji se vode pred nadležnim hrvatskim organima i da je popis sastavilo hrvatsko državno tužiteljstvo sa stanjem 1. rujna 2004.

Popis sadrži imena 1.993 osoba, od kojih je pod istragom 803 (401 u prekidu), pod optužbom 586, dok je 577 osuđeno.

Među procesuiranim predmetima najviše je Srba iz Hrvatske, znatan broj i pripadnika bivše JNA, a samo nekoliko iz hrvatske vojske i policije.

Čelnik "Veritasa" Savo Štrbac rekao je listu da među osumnjičenima ima i Crnogoraca.

"Službeni podaci hrvatskog tužiteljstva govore da je za ratne zločine i nasilje osumnjičeno više od 200 Crnogoraca, od čega je 54 procesuirano nakon okončana istraga", rekao je Štrbac, prenosi podgorički dnevnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara