Crnogorski Dan optužuje Šeksa za ratna uhićenja Srba i Crnogoraca s dubrovačkog područja

PREMA pisanju crnogorskog dnevnog lista Dan, u ratnom je razdoblju Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora, nalagao uhićenja Crnogoraca i Srba sa dubrovačkog područja, kako bi bili sredstvo razmjene za hrvatske vojnike koje je zarobila suprotna strana.

Šeks je u to vrijeme bio na položaju državnog odvjetnika te je prema pisanju Dana uhićene optuživao za oružane pobune, kako bi imao osnovu za njihovo uhićenje. Kako tvrdi taj list, kojeg se inače povezuje sa prosrpski orijentiranim strankama u Crnoj Gori, uhićenici su razmijenjeni u Nemetinu kod Osijeka, 14. kolovoza 1992. godine. Šeksove naloge su provodili Petar Luburić, Miho Valjalo, Damir Jasprica i Pero Miloglav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan se poziva na neimenovani izvor iz Udruge boraca ratova od 1990. i piše kako je 28. lipnja 1992. godine uhićeno 20 dubrovačkih građana srpske i crnogorske nacionalnosti te su lažno optuženi za oružanu pobunu. Vezanih očiju i ruku su odvedeni iz Dubrovnika u logor Kerestinec koji se nalazio u blizini Zagreba. Tamo su prisilno odjenuti u odore JNA te sa još 250 uhićenika s drugih hrvatskih područja poslužili kao sredstvo razmjene za 750 hrvatskih vojnika.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara