Crnoja bi Zagrebu vratio prirez za tri, a s adresom mulja najmanje pet godina

Crnoja bi Zagrebu vratio prirez za tri, a s adresom mulja najmanje pet godina

Foto: FAH, Index

VELIKU medijsku prašinu danas je podiglo otkrivanje nove afere koja se veže uz ministra branitelja Miju Crnoju. HRT je danas objavio dokumente koji svjedoče o tome da je sporno zemljište koje ministar branitelja Crnoja koristi za svoje prebivalište, u aferi koju je otkrio Index, dobio na dar od Grada Samobora te da je Crnoja suprotno ugovoru odlučio ne sagraditi kuću na njemu.

Nakon što je priznao lažnu prijavu, Crnoja je kazao kako je "spreman u potpunosti namiriti dug koji je nastao od 2013. godine Gradu Zagrebu". Tom je izjavom ministar branitelja otvorio novu kontroverzu - spreman je platiti za tri godine, no s adresom mulja najmanje pet godina. Crnoja je tako javno priznao da je 2013. godine prebacio prebivalište na nepostojeću adresu na Gradni 85/G.

Dok je službeno bio prijavljen u Samoboru, najvjerojatnije kako bi izbjegao prirez, godinama je živio u Podsusedu. Prema poslovnoj bazi u tvrtkama Rumica Usluge i Energija Benkovcac iz 2010. i 2012. godine, spominje se adresa Zagrebačka 2b također u Samoboru, no on je već tada, sasvim sigurno, živio u Zagrebu.


Zagrebačka 2/b u Samoboru

Naime, mediji su još 2010. godine pisali o prijetnjama Mije Crnoje prema samohranoj majci Branki Martinov. Kako se pisalo Crnoja je njen život "pretvorio u pakao" kada joj je zavario garažu. Crnoja je već tada živio ispod nje u zgradi u zagrebačkom Podsusedu.

Večeras se dogodila i situacija u kojoj je ministar Crnoja na večernjim dnevnicima mahao pred kamerama papirom na kojemu se vidi kako je u katastru iz 2010. godine prijavljen u Samoboru, na adresi Zagrebačka 2B, i to u istom vremenskom periodu kada je, prema medijskim napisima, maltretirao susjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak: Za dobiti zemljište nužno je biti prijavljen najmanje 5 godina

Kako bi dobili više informacija o cijeloj situaciji, Index je kontaktirao gradonačelnika Samobora, Krešu Beljka.

"Kako bi branitelji mogli dobiti zemljište od Grada moraju najmanje 5 godina biti prijavljeni ovdje, to je tako da se ne pojave iz cijele RH zahtjevi. Radi se o zemljištu koje je Grad sredinom 90-ih odredio za stradalnike Domovinskog rata, domaćem stanovništvu", kaže nam Beljak, koji nam je detaljnije opisao i uvjete prema kojima se zemljište dodjeljuje.

"Sve je definirano Zakonom o pravima hrvatskih branitelja - uvjeti su određeni postotak invalidnosti, minimalna kvadratura u kojoj živi peteročlana obitelj, pa se tada, uz još neke uvjete, ostvaruje pravo.

Za zemljište se mogu prijaviti svi oni koji udovoljavaju uvjetima, ako ima zemljišta, jer ono je ograničeno. U trenutku kad je Crnoja dao zahtjev bilo je zemljišta", dodaje Beljak.

Zakoni se moraju poštivati

U nastavku je gradonačelnik Samobora, odgovarajući na naš upit o tome da je Samobor pokrenuo postupak u slučaju Crnoje, za Index kazao kako Grad nema namjeru izvršavati pritisak, ali da se zakoni moraju poštivati.

"Nije nikad namjera bila da se nekoga pritišće, nego je namjera poštivanje zakona i pomoći hrvatskim braniteljima koji nisu riješili stambeno pitanje. U ugovoru stoji unutar tri godine da je trebalo izgraditi na tom zemljištu, ali mi nismo u dan inzistirali, pa uvijek se mogu problemi pojaviti, ali pokušali smo spriječiti i mogućnost malverzacija, da nekome ne bi dali zemljište pa da ga on preproda. U skladu s time, rok od tri godine je tu i unutar njega bi se zemljište bar pod krov trebalo staviti, i onda je još tu i 10 godina zabrana preprodaje, da se vidi namjera da se živi u Samoboru", zaključuje Beljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara