Crnoja od 2008. u mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, a godinama se bavi privatnim poslom

Crnoja od 2008. u mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, a godinama se bavi privatnim poslom

Foto: Hina

"KADA su počeli pregovori oko mog ulaska u Vladu 4. siječnja ove godine, otišao sam kod svog liječnika opće prakse i podnio zahtjev da se opća nesposobnost 'prevede' na profesionalnu", priznao je ministar branitelja Mijo Crnoja u razgovoru za Večernji list. 

Naime, dvadesetak tak dana prije stupanja na funkciju, ministar Crnoja je praktički preko noći promijenio opću nesposobnost za rad za onu profesionalnu, što je i priznao. Prema biografiji, Crnoja je 2008. godine otišao u mirovinu sa statusom ratnog vojnog invalida s općom nesposobnošću za rad, da bi sada, zbog ulaska u Vladu, taj status promijenio jer, kako kaže, "osjeća se bolje".

No, čini se da je Mijo Crnoja posljednjih godina itekako aktivan u poslovnim vodama. Od 2010. godine bio je prokurist u tvrtki Rumica Usluge te član uprave Energija Benkovac od 2012. godine. Usto, izabran je za zamjenika predsjednika nadzornog odbora u tvrtki Eko južni Jadran 2015. godine.

Kao osnivač tvrtke Rumica usluge u sudskom registru navodi se Ružica Crnoja, koja je i direktorica tvrtke. Ružica Crnoja i Mijo Crnoja, uz Josipa Vidovića, osobe su koje su ovlaštene za zastupanje tvrtke Energija Benkovac, a Mijo Crnoja je jedan od osnivača te kompanije.

Posao s otpadnim uljima

Tvrtku Eko južni Jadran d.d., piše Dubrovački dnevnik, 2012. godine osnovala je tvrtka Pomorski servis Luka Ploče, koja je bila u vlasništvu Luke Ploče d.d., koja djeluje pod vodstvom predsjednika uprave Ivana Pavlovića, bivšeg ministra prometa u HDZ-ovoj Vladi krajem 90-ih godina.

Pavlović, odnosno Luka Ploče, osnovali su tvrtke Pomorski servis Luke Ploče i Eko južni Jadran (u obje je direktor bio Mladen Milošević, inače bivši branitelj) zbog plana o bavljenju zbrinjavanjem opasnih otpadnih ulja. Kada je Milošević predstavljao plan zbrinjavanja otpadnih ulja, aktivistica Ana Musa, inače članica MOST-a, izrazila je sumnje u ovaj projekt.

Osim tvrtke Eko južni Jadran, Luka Ploče d.d. osnovala je i tvrtku Luka Ploče energija d.o.o. koja se trebala baviti famoznom gradnjom termocentrale, a protiv koje je glas podigla javnost, zbog opasnosti od zagađenja okoliša doline Neretve. Pavlović je za čelnika tvrtke Luka Ploče energija postavio Josipa Jurčevića, čovjeka koji je svojevremeno radio u obavještajnoj službi, dok ju je vodio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Iako je Jurčević radio za Karamarka, on je, navodno, bliži Milijanu Brkiću.

Mediji u posljednje vrijeme pišu kako Vaso Brkić i Karamarko nisu više u prijateljskim odnosima, i kako su svađe među njima sve češće, ali to se još nije odrazilo na postojeću kadrovsku križaljku u Luci Ploče. Ipak, to bi se moglo dogoditi uskoro, jer je sadašnji ministar policije Vlaho Orepić bio veliki aktivist i protivnik gradnje termocentrale u Pločama, a Karamarko je MOST-u prepustio upravo taj resor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orepić je, dakle, bio veliki protivnik HDZ-ovih kadrova u borbi za zaustavljanje gradnje hidrocentrale, a na sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, po pitanju gradnje termocentrale u Pločama, izjavio je „kako je spreman popiti metak“.

Pošto su glavni pobornici gradnje sporne termocentrale ljudi bliski HDZ-u, mogli bismo reći da je Orepić svojedobno bio protivnik današnjim kolegama iz Vlade.

Mijo Crnoja uložio novac u Eko južni Jadran


Što se tiče povezanosti Mije Crnoje s tvrtkom Eko južni Jadran, čiji je zamjenik predsjednika nadzornog odbora od svibnja 2015. godine, on je u spomenutu tvrtku uložio novac.

Potvrdio je to za Dubrovački dnevnik Mladen Milošević, bivši direktor i sadašnji predsjednik nadzornog odbora spomenute tvrtke.

Crnoja je uložio novac i zajedno s drugim članovima tvrtke sudjeluje u sastancima i planiranju. Za svoju funkciju zamjenika predsjednika NO-a ne dobiva nikakvu naknadu.

"Osim planova, još uvijek nismo pokrenuli ništa konkretno, jer nije lako pronaći lokaciju i ishodovati sve dozvole za bavljenje ovim poslom", rekao je Mladen Milošević za Dubrovački dnevnik. Milošević je, kao i Crnoja, bivši branitelj, a blizak je i s drugim članovima HDZ-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara