Croatia Mobile zatražiti će od Ministarstva Upravni nadzor nad radom Vijeća za telekomunikacije

CROATIA MOBILE, jedan od ponuđača na nedavno završenom natječaju za treću GSM koncesiju, obratio se javnosti priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

Nakon jučerašnje odluke Vijeća agencije za telekomunikacije kojom je hrvatski konzorcij Croatia Mobile isključen iz daljnjeg postupka
ocjenjivanja ponuda, članovi konzorcija usuglasili su se da se od nadležnog Ministarstva zatraži upravni nadzor nad radom Vijeća za telekomunikacije.

Članovi konzorcija smatraju kako je u postupku ocjenjivanja ponuda pristiglih na natječaj za III. mobilnog operatera Vijeće prekršilo Zakon o
telekomunikacijama propustivši da prije donošenja odluke Croatia Mobileu kao
stranci u postupku omogući izjašnjavanje o činjenicama bitnim za donošenje
odluke Vijeća.

Isto tako, nije nam omogućeno da dostavimo svu potrebnu dokumentaciju ili druge dokaze koji su od značenja za donošenje odluke Vijeća.

Time je direktno povrijeđen članak 13. stavak 2 Zakona o telekomunikacijama, što je pravna osnova za pokretanje upravnog nadzora.

Pravnu osnovu za pokretanje upravnog nadzora nalazimo i u povredi čuvanja tajnosti dokumenata koji su iz vijeća "iscurili" u medije, gdje su bili čak
i objavljeni u obliku nečitljivih faksimila, a koje je vijeće prema Zakonu bilo dužno zaštititi kao poslovnu tajnu.

Ta je teška povreda zakona omogućila da se odluka Vijeća prejudicira kroz medije punih tjedan prije donošenja odluke, i time stvori atmosfera kojom se na članove vijeća i protiv njihove volje utjecalo kroz stvaranje javnog mjenja putem masovnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da se vijeće u skladu sa Zakonom za sva eventualna pojašnjenja obratilo strankama u postupku, odluka je tako praktično donesena u medijima.

Uz to, teško kršenje pravovaljanosti postupka ocjenjivanja pristiglih ponuda izazvao je i javni pritisak na preko 200 državnih dužnosnika (uključujući saborske zastupnike, članove Vlade i premijera, nadležno ministarstvo te predsjednika države), koje je svojim pismom punim objeda i optužbi na druge sudionike u natječaju, regulatorna tijela i političke strukture izvršio
kordinator konzorcija TELE2 gospodin Tomislav Matić.

Iz svih tih razloga smatramo da je neosporno osnovan naš zahtjev za provođenjem upravnog nadzora.

Na žalost, dužni smo obavjestiti javnost da nam Vijeće još uvijek nije dostavilo rješenje o nedodjeli koncesije, iako je ovlašteni predstavnik konzorcija zahtjevao njegovu dostavu prilikom objave odluke.

Smatramo da se na ovaj način nezakonitim potezima Agencije odugovlači s ulaskom III. mobilnog operatora na hrvatsko tržište, a nas spriječava u borbi za ostvarenje svojih prava koja su jasno definirana Zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara