Croatia osiguranje Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski doniralo poprsje Vatroslava Lisinskog

RAVNATELJ Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga Lovro Lisičić danas je otkrio brončano poprsje hrvatskoga glazbenika Vatroslava Lisinskog, postavljeno s južne strane dvorane koja nosi ime toga najistaknutijega hrvatskog glazbenika 19. stoljeća i autora prve hrvatske opere "Ljubav i zloba".

Lisičić je rekao da je poprsje velikoga hrvatskog glazbenika, rad akademskoga kipara Mile Grgasa, postavljeno u čast njegova 150. rođendana (1819.-1854.) i tridesete obljetnice rada dvorane. Istodobno, zahvalio je predstavnicima sponzora Croatia osiguranja, koje je osiguralo sredstva za poprsje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog loših vremenskih prilika svečanost je priređena u predvorju male dvorane "Lisinski", pa su posjetitelji mogli vidjeti otkrivanje poprsja na velikom videozidu.

Jedan od najboljih poznavatelja života i djela Vatroslava Lisinskog, nedavno preminuli muzikolog akademik Lovro Županović u monografiji o Lisinskom ističe da je on vrijednošću i značenjem onoga što je uradio za afirmaciju glazbene kulture hrvatskoga naroda zaslužio našu punu pozornost i zahvalnost.

Kao skladatelj objavio je 145 izvornih djela, od čega 69 solo-popjevki, 28 zborova, dva dvopjeva, 30 instrumentalnih opusa, 11 orkestralnih skladbi, dvije opere, zbirku crkvenih napjeva, 27 preradbi i obradbi vlastitih, tuđih i narodnih melodija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara