Crobrometar: HSS razmišlja kao oporba, Milanovićeva popularnost se strovaljuje

Crobrometar: HSS razmišlja kao oporba, Milanovićeva popularnost se strovaljuje

GLASAČI HSS-a kao i svih ostalih stranaka osim HDZ-a, misle da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, s tim da su od seljaka za dva posto pesimističniji jedino HNS i SDP. Samo 28 posto birača HDZ-a ne dijeli svoj optimizam sa 56 posto koji su uvjereni da je sadašnja politika dobra, tako da kad se zbroje ostalim pesimistima dobiva se brojka od 57 posto nezadovoljnika, pokazalo je to istraživanje agencije Puls za ovaj mjesec.

Zanimljivo je i da među HSS-ovim biračima ima dva puta više (61 posto) onih koji ne odobravaju politiku aktualne Vlade, i što se kritike tiče, odmah su iza SDP-a koji u 76 posto slučajeva ne odobrava politiku Vlade. Koliko SDP-ovaca ne odobrava, toliko HDZ-ovaca podupire tu politiku.

Najviše SDP-ovaca i HSS-ovaca misli da će se vladajuća koalicija raspasti

No, svi su prilično uvjereni da će koalicija na vlasti ostati ondje do kraja mandata, pa čak SDP, čijih 60 posto birača misli da neće doći do raspada Vlade. Da će se Vlada ipak raspasti, misli oko 27 posto SDP-ovaca, a jedino je toliko pesimistično biračko tijelo HSS-a.

HDZ ovaj mjesec sa svojih 33,5 posto koje bi osvojili da sada dođe do parlamentarnih izbora  "šiša" SDP za čak 5,3 posto, najviše zahvaljujući padu rejtinga socijaldemokrata od oko tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast popularnosti bilježe Sanader, Šišljagić i Mesić

Popularnost Zorana Milanovića pala je na najnižu razinu od kada je uvrštenu u ovu anketu izborom za predsjednika SDP-a, a najviše se zamjerio glasačima HNS-a. Prije šest mjeseci o njemu je uglavnom pozitivno mislilo 58 posto, a danas o njemu tako misli tek 39 posto ispitanika.

Ivo Sanader, s druge strane, bilježi rast u istom razdoblju od sedam posto (48 posto), ali ipak je bio popularniji u siječnju kad je o njemu uglavnom pozitivno mislilo 51 posto ispitanika. Osim Vladimira Šišljagića (HDSSB) koji se popravio sa 17 na 21 posto, Sanader je jedini kojemu popularnost raste pored uvjerljivo najvećeg pozitivca što se građana tiče - predsjednika Stjepana Mesića, 74 posto.

Podrška EU-u skočila u mjesec dana sedam posto

Podrška ulasku u Europsku uniju i dalje varira, pa je ovaj mjesec bila 61 posto, za razliku od veljače kada je iznosila samo 54 posto. U zaključcima o rezultatima istraživanja, agencija navodi kako smatraju da bi se u idućim mjesecima mogla osjetiti reakcija građana na odluku o neprimjeni ZERP-a na članice EU.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara