CRVENI KRIŽ KRITIZIRA LOŠE POSTUPANJE AMERIČKIH VOJNIKA PREMA IRAČKIM ZATVORENICIMA

Međunarodni odbor Crvenog Križa (ICRC) ocijenio je u petak da je loše postupanje američkih vojnika prema iračkim zatvorenicima "slično mučenjima" i da se "široko primjenjuju".

ICRC je također obznanio svoju zabrinutost u vezi zatvora koje drže Britanci.

Nekoliko sati prije saslušanja američkog državnog tajnika Donalda Rumsfelda pred senatskim odborom za oružane snage, izvršni direktor ICRC-a Pierre Kraehenbuehl iznio je u ženevskom sjedištu organizacije ocjene Crvenog križa o američkim zatvorima u Iraku.

"Elementi koje smo otkrili mogu se usporediti s mučenjima. Očito postoje slučajevi ponižavajućih i neljudskih postupanja", rekao je on na konferenciji za novinare, čime je prekinuo diskreciju humanitarne organizacije.

Kraehenbuehl je precizirao da se tvrdnje ICRC-a ne ograničavaju samo na zatvor Abou Ghraib, blizu Bagdada.

ICRC je posjećivao taj zatvor svakih pet do šest tjedana od kolovoza prošle godine i prenosio je Washingtonu svoje zabrinutosti u vezi iračkih zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dužnosnik Crvenog Križa je rekao da su njegovi kolege prenijeli svoje primjedbe 26. veljače američkom civilnom upravitelju u Iraku Paulu Bremeru i šefu američkih snaga generalu Ricardu Sanchezu. ICRC je upozorio koaliciju odmah nakon ulaska anglo-američkih snaga u Irak u ožujku 2003.

ICRC, čuvar Ženevske Konvencije o poštivanju prava zatvorenika i okupiranih naroda, do sada nije otkrivao sadržaj izvješća koje je slao nakon svakog svog posjeta dužnosnicima zatvora kao i civilnim i vojnim vlastima u Washingtonu.

Odbor je odlučio više reći nakon što je američki dnevni list Wall Street Journal objavio dio jednog od izvješća upućen u siječnju vlastima koalicije.

To izvješće rezimira nalaze Crvenog Križa tijekom 29 inspekcija između 31. ožujka i 24. listopada 2003. u 14 zatvora u Iraku.

U priopćenju je predsjednik ICRC-a Jakob Kellenberger izrazio žaljenje zbog tih objava u tisku i objasnio da povjerljivost istraživanja Crvenog Križa treba jamčiti pristup zatvorima posvuda u svijetu.

(Hina) xtm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara