Crveni križ u prva dva dana prikupio 500.000 kuna za žrtve potresa u Iranu

HRVATSKI Crveni križ (HCK) u prva je dva dana humanitarne akcije za pomoć žrtvama potresa u Iranu prikupio oko 500.000 kuna putem poziva na telefonski broj, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predstojnik HCK-a Nenad Javornik.

Uz šatore, vreće za spavanje, nosila i pokrivače, koje je u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova uputio u Iran, HCK prikuplja novce koje će donirati Međunarodnoj federaciji Crvenog križa za najbolje humanitarne programe, kazao je Javornik.

Zamolio je hrvatske građane da pozivom na telefonski broj 060 600 060, na koji je do sada primljeno 42.703 poziva, ili uplatom novca na žiro-račun pomognu tu humanitarnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je kako se predviđa da će unesrećenima u Iranu pomoć trebati najmanje pola godine, uglavnom u hrani i lijekovima, te najavio da će od Ministarstva financija zatražiti oslobađanje prikupljenog iznosa od PDV-a, za što očekuje puno razumijevanje.

Javornik je najavio da će HCK tijekom novogodišnjih blagdana uručiti 45.000 paketa humanitarne pomoći socijalno najugroženijim osobama, posebno teškim tjelesnim invalidima, ženama iznad 60 i muškarcima iznad 65 godina te djeci ispod 15 godina, ako im prihodi po članu obitelji ne prelaze 400 kuna.

U kriterij za raspodjelu paketa ne ulaze radno sposobne osobe, a paketi se sastoje od litre ulja i deterdženta za posuđe, kilograma brašna, šećera i riže, pola kilograma tjestenine i marmelade, dva komada sapuna, jedne paste za zube, tri kilograma deterdženta za rublje, te 500 mililitara WC sanitara i šampona za kosu.

U HCK-u su najavili i da će krajem siječnja donirati 250 invalidskih kolica osobama s invaliditetom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara