Crveni križ upozorava: Izraelska blokada Gaze je ilegalna!

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


IZRAELSKA blokada Pojasa Gaze grubo je kršenje međunarodnog humanitarnog prava, upozorio je Međunarodni odbor Crvenog križa u izjavi objavljenoj danas, u kojoj se opisuje neizdrživo stanje u tom dijelu Bliskog istoka.

Kako prenosi britanski BBC, Crveni križ u izjavi navodi kako je jedino rješenje za humanitarnu krizu ukidanje blokade, kojom Izrael, kako se tvrdi, "kažnjava kompletno stanovništvo Gaze". U istoj se izjavi apelira na palestinski pokret Hamas da pripadnicima te humanitarne organizacije dopusti susret sa zarobljenim izraelskim vojnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crveni križ upozorava kako je stanje u Pojasu Gaze katastrofalno, spominjući da u bolnicama nedostaje lijekova i osnovne medicinske opreme, na cijelom području nema dovoljno električne energije, zbog čega su višesatna isključenja struje svakodnevica, a stanovništvo nema ni dovoljno pitke vode.

Odgovornost dijelom snose Hamas i Palestinska uprava, ali glavni krivac je Izrael

"Civilno stanovništvo Gaze kažnjeno je zbog postupaka za koje ne snosi odgovornost. Blokada zbog toga predstavlja kolektivnu kaznu i grubo je kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Izraela", navodi se u izjavi. Iako Crveni križ smatra da su za oskudicu u kojoj živi stanovništvo Gaze dijelom krive i razlike i neslaganja između Hamasa i Palestinske uprave, ipak se kao glavni krivac za humanitarnu katastrofu navodi Izrael, od kojega se zahtijeva hitno ukidanje blokade.

Oštro intonirana izjava Crvenog križa kao humanitarne organizacije koja vrlo rijetko, tek u iznimnim slučajevima, proziva i upire prstom u određene države i vlade, pokazuje kako u čitavom svijetu raste zabrinutost za neodrživo stanje u tom dijelu Bliskog istoka koji je već godinama opasno krizno žarište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara