CRVENKOVSKI: makedonija će krajem idućeg mjeseca podnijeti aplikaciju za eu

Makedonski premijer Branko Crvenkovski izjavio je u subotu kako je bez ikakve dileme donesena politička odluka da Makedonija krajem idućeg mjeseca podnese aplikaciju za članstvo u Europsku uniju.

Crvenkovski, koji se vratio iz službenog posjeta Francuskoj, ocijenio je također da će Francuska podržati i pružiti pomoć Makedoniji na tom putu.

O rezerviranosti nekih zemalja i visokih dužnosnika Europske unije, koji sugeriraju da je prerano za aplikaciju, Crvenkovski ističe da se ne može očekivati za sada jedinstven stav, ali da je raspoloženje, uglavnom, pozitivno.

U prilog podnošenju aplikacije potpredsjednica vlade zadužena za eurointegracije Radmila Šekerinska iznijela je činjenicu da su sve zemlje Europske unije ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je između Makedonije i Europske unije potpisan početkom 2001. godine.

Šekerinska je istaknula i da podnošenje aplikacije u ovom trenutku podržavaju sve političke stranke u zemlji, kao i 65 posto građana koji su se tako izjasnili na zadnjem ispitivanju javnog mišljenja. S druge strane, neki kriteriji, tvrdi ona, kao što je poboljšanje sigurnosnog stanja, u zemlji već su ispunjeni, sa čime se slaže i Europska unija koja je povukla vojne snage iz Makedonije. Zadaće koje ostaju su: provođenje okvirnog dokumenta, borba protiv organiziranog kriminala i poboljšanje ekonomskog stanja, koje će, smatra ona, brže biti rješavane ukoliko se podnese aplikacija i vlada bude pod stalnom prismotrom i provjerom Europske unije.

U vezi Okvirnog dokumenta, jedna od najvažnijih zadaća ostaje donošenje novog zakona o decentralizaciji i teritorijalnoj organiziranosti lokalne samouprave.

Prijedlog zakona nalazi se na javnoj raspravi, ali nova teritorijalna podjela izaziva oštre reakcije u većem dijelu općina u cijeloj Makedoniji. Naime, novim zakonom sadašnje 123 općine svele bi se na 71, protiv čega su u zadnjih mjesec dana u 25 općina održani referendumi, a najavljuju se i u drugim općinama. Najviše prosvjeda izaziva promjena granica općina Kičevo i Struga u kojima će pripajanjem više sela prevladavati albansko stanovništvo, a sličnom podjelom istu će sudbinu doživjeti i jedna općina u Skoplju. Nova teritorijalna podjela, tvrdi oporba, Makedoniju vodi ka federalizaciji i rezultat je političkog dogovora vladine koalicije kako bi se održala na vlasti, dok vlada sve negira i najavljuje da će voditi računa o željama građana iskazanih na referendumima, ali da zakonom nije obvezana prihvatiti sve zahtjeve.

(Hina) mda sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara