Crvenkovski: Promjena ustavnog imena Makedonije neprihvatljiva

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski rekao je da je promjena ustavnog imena Makedonije neprihvatljiva, ali da je njegova zemlja ipak otvorena za razgovore s Grčkom oko formulacije imena koje bi se koristilo u bilateralnoj komunikaciji.

Riječ je prvoj reakciji Crvenkovskog nakon nakon što je Grčka aktualizirala spor oko imena Makedonije.

Promjena ustavnog imena u međunarodnoj komunikaciji je neprihvatljiva za Republiku Makedoniju i to je jasno priopćeno posredniku u pregovorima u UN-u Methewu Nemitzu i svim međunarodnim čimbenicima, izjavio je Crvenkovski u utorak navečer za privatnu televiziju Sitel, što su u srijedu prenijeli svi makedonski listovi.

Imajući u vidu osjetljivost grčke javnosti, naglasio je Crvenkovski, spremni smo nastaviti razgovore o formulaciji imena koje će se koristiti u bilateralnim odnosima između Makedonije i Grčke, međutim za uporabu našeg imena u Ujedinjenim narodima i međunarodnoj komunikaciji naša jedina opcija je ustavno ime Republike Makedonije i to u odgovarajućoj transkripciji i bez novih presedana.

Problem sa imenom Grčka je aktualizirala nakon što su u studenom prošle godine SAD priznale Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom.

Osim intenzivne diplomatske aktivnosti u Sjedinjenim Državama, kako bi ih uvjerila da povuku ovu svoju odluku, te u Europskoj Uniji, da njene članice ne bi krenule putem SAD-a, Grčka je inicirala i obnavljanje pregovora u UN-u koji inače traju gotovo od samog prijama Makedonije u UN 1994. pod privremenim imenom Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM), na prijedlog Grčke.

Posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke, koji su se u proteklih deset godina povremeno održavali je Amerikanac Methew Nemitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na inzistiranje Grčke nedavno su se u UN-u susreli Nemitz i makedonski veleposlanik u SAD-u Nikola Dimitrov.

Na susretu, kako je javila agencija MIA, ponovljen je prijedlog Grčke da umjesto FYROM novo ime bude Republika Makedonija - Skopje na ćirilici i bez prijevoda koje bi uporabljavale UN i sve države svijeta u komunikaciji sa Makedonijom.

Inače zastupnici stranaka Zelenih Danske, Njemačke, Italije, Nizozemske i Španjolske u Europskom parlamentu nedavno su podnijeli amandman kojim se predlaže da Europska unija bez odlaganja prizna Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Iako je za prijedlog glasovalo samo 140 europarlamentaraca, podnositelj amandmana Danac Anders Samuelsen za Utrinski vesnik je izjavio kako je ovo samo početak lobiranja i da je uvjeren da će za nekoliko godina svi priznati ime Makedonije.

U međuvremenu Parlamenti Njemačke i Velike Britanije donijeli su deklaracije u kojima svojim vladama preporučaju da Republiku Makedoniju priznaju pod njenim ustavnim imenom.

Pod ustavnim imenom Makedoniju je do sad priznalo 106 država među kojima i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Rusija, Kina i SAD.

(Hina) xmdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara