CSI Hrvatska: Od jeseni kreće forenzička DNA analiza

CSI Hrvatska: Od jeseni kreće forenzička DNA analiza

DRAGAN PRIMORAC u Splitu je održao predavanje o začecima DNA analize u Hrvatskoj, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta najavio je i kako će se ona već od jeseni primjenjivati u hrvatskoj kriminalistici.

Primorac tvrdi kako bi se već do ove jeseni u Saboru trebao izmijeniti Zakon o kaznenom postupku što će omogućiti uvođenje cjelovite DNA analize svih počinitelja teških kaznenih djela. Primorac tvrdi da će hrvatsko društvo tada biti puno sigurnije jer će svi počinitelji teških zločina morati ostaviti svoj biološki trag koji će se arhivirati u DNA bazi, što je u zapadnim zemljama standardna procedura. Zbog toga su, tvrdi Primorac, u Velikoj Britaniji šanse da se počinitelj teškog kaznenog djela uhvati u roku od 48 sati čak 40 posto veće nego u Hrvatskoj.

"Posjedovanje bioloških tragova ljudi koji su počinitelji teških kaznenih djela ujedno znači i zaštitu ljudskih prava jer se vrlo jednostavno može utvrditi ako je netko nevin. To je moja struka i ja ću dati sve od sebe da to pitanje bude riješeno što prije, zbog interesa svih građana i sigurnosti djece", podvukao je Primorac upozoravajući kako se primjerice osuđivani pedofili neće usuditi dolaziti u Hrvatsku iz inozemstva ako znaju da postoji njihova DNA baza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biološki tragovi koji su uzeti u centru "Ivan Vučetić" mogu se čuvati neograničeno, ali u svim ostalim centrima njihov rok trajanja je deset godina.

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara