ČUČAK: ZA GRANICE NA DUNAVU TEŠKA BORBA ZA ZELENIM STOLOM

Pregovori s Hrvatskom oko granice na Dunavu idu više nego teško, hrvatska komisija je isključiva, ne odstupa od stava "metar za metar" i priznaje isključivo katastarsku dokumentaciju kao način razgraničenja, te slijedi "teška borba za zelenim stolom" oko teritorija na sjevernom dijelu granice s Hrvatskom, koja se proteže na 260 kilometara, izjavio je Rade Čučak, načelnik Odjela za granice Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore za list "Blic".

Točka neslaganja izmedu Hrvatske i SCG je Dunav i granična linija duž te rijeke, jer hrvatska strana tvrdi da je zemljište uz obalu Dunava katastarski vezano za granične općine u Hrvatskoj - Beli Manastir, Vukovar, Ilok i Šarengrad. U SCG smatraju da to područje pripada općinama Apatin, Sombor, Bač i Bačka Palanka.

"Od Save do Dunava nema sporova. Ali s naše strane, sela Neštin i Vizić u općini Bačka Palanka odsječena su od matične općine Dunavom. Mještani trebaju preći most koji je na teritoriju Hrvatske da bi za desetak minuta stigli u Bačku Palanku, ili putovati 120 kilometara kroz Srbiju, okolnim putem preko Novog Sada", kazao je Čučak u razgovoru koji u subotu objavljuje list "Blic".

On je također kazao da razmjenu teritorija srpsko-crnogorska komisija vidi kao rješenje i za bolnicu Princopovac kod Iloka, čiji bolnički krug presijeca granica, kao i za put Morović-Jamen kod Šida, kojega je - kao i bolnicu - izgradila Srbija, te se "traži da u cjelini pripadne Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ima njiva uz granicu na našoj strani koje pripadaju hrvatskim građanima i voljni smo izvršiti razmjenu, ali Hrvatska se još nije izjasnila", kazao je Čučak.

Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova SCG izjavio je za "Blic" da "u svijetu postoje puno drastičniji primjeri".

"Imate primjer u Danskoj, kojoj je nacionalni aerodrom u Švedskoj i on funkcionira bez problema. Sve se to može urediti sporazumima", kazao je Svilanović, dodajući primjer južne granice s Hrvatskom, od tromeđe s Bosnom i Hercegovine do Prevlake, koja je dogovorno regulirana Protokolom o privremenom režimu granica između dvije države.

(Hina) tta nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara