Ćurlin: Odbijam pomisao da Vlada ne želi obnavljati krajeve sa srpskim pučanstvom

NA DANAŠNJOJ sjednici saborskog Odbora za lokalnu samoupravu u Lapcu zamjenik ministra obnove Venko Ćurlin istaknuo je kako odbija pomisao da Vlada ne kani rješavati pitanja obnove i povrata imovine u krajevima nastanjenim pretežito srpskim stanovništvom.

"Administrativnih gluposti s obnovom i povratom imovine ima i u Vukovaru i u Kninu i u Pakracu. Obnova nije dovršena, imovina nije vraćena, nije izgrađena infrastruktura, svagdje se čuje isto", istaknuo je Čurlin, dodavši da Ministarstvo obnavlja zemlju po jedinstvenim kriterijima.

Odbor je održao tematsku sjednicu izvan Sabora na poziv člana Odbora i načelnika donjolapačke općine Milana Đukića. Đukić je istaknuo da ne sumnja u Hrvatsku, ali želi da se Lapac što prije izgradi, jer je ta općina bila potpuno razorena nakon "Oluje". Dodao je da u Lapcu pravni sustav teško funkcionira, jer nema općinskog suca, gruntovnih knjiga i katastra, pa domaći stanovnici ne mogu dokazati vlasništvo nad imovinom.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Radovan Majski najavio je da će Lapac dobiti suca do godišnjih odmora, a da će do tada, od idućeg tjedna dolaziti sudac iz Korenice dva puta na tjedan.

Đukić je rekao da je u Lapcu do sada vraćena samo jedna privatna imovina i to na nezadovoljavajući način, za što je kritizirao voditelja Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice Lovru Pejkoviću.

Na sjednici Odbora bili su i načelnici gračačke, plitvičke i udbinske općine, koji su također istaknuli da je glede obnove i povrata imovine suradnja s lokalnom samoupravom vrlo loša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đukić i načelnici ostalih općina ocijenili su da je Ministarstvo na tom području ipak ubrzalo obnovu, dodavši da je obnova počela tek kad je na vlast došla vladajuća koalicija.

Venko Ćurlin je naglasio da Hrvatska do kraja 2004., i na zahtjev EU-a, mora riješiti pitanje povrata imovine za pet tisuća objekata, a to podrazumijeva i novu gradnju. Uz to, rekao je, u projekt obnove za cijelu Hrvatsku ulazi još četiri tisuće objekata.

Međutim, načelnici općina istaknuli su da je obnova, primjerice, u Udbini tek počela. Od 200 zahtjeva obnovljene su tek dvije kuće, a oko 450 još nisu kategorizirane.

U Lapcu se povrat imovine odnosi na 50 objekata, a 250 za cijelu Županiju. Osim toga Ministarstvo obnove raspolaže s još 400 zahtjeva za povratak u Lapac, ali bez podataka o imenima vlasnika.

(Hina) daju dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara