Čuvajte mi EU kao zjenicu oka svog: Eurofili Britancima spremaju odmazdu zbog neposluha

Foto: AFP

KAKO dani nakon summita prolaze, postaje sve jasnije da je britanski premijer David Cameron odlukom da u ime svoje zemlje stavi veto na sporazum o fiskalnoj uniji i uvođenju zajedničke porezne politike stvorio puno više neprijatelja nego onih koji su spremni podržati njegovu determiniranost.

Barroso upozorava na "petu kolonu"

Camerona su prvo mrko gledale kolege iz drugih zemalja, koje su predvodili Merkel i Sarkozy, zatim je podjelu osjetio i u vlastitoj kući gdje su ga javno kritizirali koalicijski partneri liberali i njegov zamjenik Nick Clegg, da bi se sve "završilo" drvljem i kamenjem kojeg su na njega sasuli "top eurofili" - Jose Manuel Barroso  i Olli Rehn.

Predsjednik Europske komisije Barroso pred Europskim parlamentom je kazao kako su Britanci ostatak EU-a svojim potezom doveli pred gotov čini i time ugrozili temelje zajednice.

"Kao što znate, među nama postoji i jedna zemlja koja se protivila izmjeni Lisabonskog ugovora. Velika Britanija je u zamjenu za svoj pristanak na sporazum tražila specifični protokol u pogledu financijskih transakcija, odnosno povlašten položaj i pravo izuzimanja od pravila na koje su pristali svi ostali. Takav stav je kompromisno rješenje učinio nemogućim, jer bi bilo kakvo dopuštanje izuzetka predstavljalo veliki rizik za integritet jedinstvenog unutrašnjeg tržišta. Nas 26 je pokazalo da želi više Europe, samo su oni ostali po strani", poručio je Barroso europarlamentarcima.

Britanija ne može izbjeći nadzor nad fiskalnom politikom

Dok se Barroso zadržao na moralnoj prozivci Britanaca, povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn otvoreno je zaprijetio Britaniji kazavši da londonski City neće moći umaći kontroli EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukoliko je britanski potez imao namjeru spriječiti regulaciju nad njenim bankarima i financijskim korporacijama, moram ih razočarati i poručiti ima da to neće proći. Svi moramo izvući pouke iz ove krize i pomoći pri njenom rješavanju, a to vrijedi i za financijski sektor", kazao je Rehn novinarima u Bruxellesu.

Podsjetio je da VB, iako se ova izuzela iz nekih odredbi koje omogućuju nametanje sankcija za druge zemlje EU, i dalje mora svoje fiskalne planove staviti pod nadzor Bruxellesa. "Želio bih Britance podsjetiti da su oni podržali i odobrili paket od šest mjera koje postrožuju fiskalni nadzor, a koji na snagu stupa danas. Veliki britanski deficit, kao i dug, bit će predmetom detaljnog nadzora kao što je to slučaj i sa drugim zemljama, bez obzira na to što se mehanizam "utjerivanja" može primijeniti uglavnom na države eurozone", upozorava Rehn.

Europske institucije imaju pravnu osnovu za implementaciju sporazuma između nacionalnih vlada?

S obzirom na to da je VB odbila sudjelovati u sporazumu, to je automatski onemogućilo promjenu temeljnog Lisabonskog ugovora, što je pokrenulo brojna pitanja o pranim osnovama na temelju kojih Europska komisija i Europski sud pravde misle provoditi sklopljeni međuvladin sporazum.

Komisijini dužnosnici tvrde da njihova uloga zaštitnika takvih međuvladinih ugovora, bez obzira na to što se ne odnosi na cijelu EU, proizlazi iz presedana kojeg je Europski sud pravde postavio 1993. godine u vezi s međunarodnom pomoći Bangladešu. Drugim riječima, svjesni su da postoje brojne prepreke i začkoljice, ali misle da imaju pravnu osnovu na temelju koje bi europskim institucijama podarile legalnu moć da "utjeruju zakon" po odredbama sporazuma sklopljenog prije nekoliko dana u Bruxellesu, bez obzira na to što David Cameron tvrdi drugačije.

Žalim Britance jer će im se neposluh obiti o glavu

"Naklapanja medija da sporazum nije potpun jer nitko nema suverenitet da ga provodi su neutemeljena. Summit je rezultirao jačim i legalnijim institucijama. Žao mi je što Velika Britanija nije bila spremna pridružiti se ovoj fiskalnoj uniji. Međutim, žalim i Britance koji će zbog toga plaćati posljedice. Mi želimo Britaniju u centru Europe, a završit će na sporednom kolosijeku", zaključio je Rehn.

Pitanje je samo hoće li Rehn ovakvim stavom Britance navesti da se predomisle i "integriraju" ili će ih pak navesti da u potpunosti napuste EU. Ankete jasno pokazuju - kada bi britanski narod mogao odlučivati, Europska unija bi ostala bez jednog otoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara