Cvik tvrdi da nije kriv, uhićen još jedan njegov pomagač

NAKON uhićenja korčulanskog dilera Jakše Cvitanovića Cvika, koji je od strane MUP-a RH  prijavljen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ukupno 96 različitih kaznenih djela, od čega 9 kaznenih djela zbog zlouporabe opojnih droga, te Nikole Šitina optuženog za pomaganje i posjedovanje droge, još je jedan muškarac u četvrtak u popodnevnim satima uhićen zbog sumnje da je pomagao Cvitanoviću u bijegu.

"Danas popodne uhićena je još jedna osoba koju se dovodi u vezu s ranije uhićenim 32-godišnjim i 34-godišnjim muškarcem. Radi se o muškoj osobi za kojom je već duži niz godina raspisana tjeralica." - kazao je u razgovoru za Index načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske Ninoslav Ćurić.

Ćurić nam nije htio otkriti i ime uhićenika, kazavši kako bi na taj način bila ometana istraga, no otkriva kako se uhićenik trenutno nalazi u pritvoru u Splitu, te kako će istraga oko "slučaja Cvik" biti nastavljena tijekom sutrašnjeg dana.

Cvik se trenutno nalazi u zatvoru na Bilicama, a načelnik Ninoslav Ćurić s njim do sada nije imao nikakva kontakta.

"Osobno nisam imao nikakva kontakta s njim, no vjerujem da je već angažirao odvjetnika. Nisu mi trenutno poznati nikakvi detalji, no indikativno je da mu je sudac odredio pritvor. Posao policijske uprave što se tiče Cvika je završen." - kazao je Ćurić krajem razgovora za Index ne želeći komentirati zašto na konferenciji nije bilo predstavnika USKOK-a koji bi mogli dati više informacija o uhićenju.

"To ćete morati pitati njih. To je bila njihova osobna procjena i vjerujem da su imali opravdanih razloga ne pojaviti se na konferenciji. Doista to ne bih mogao komentirati." - kazao je Ćurić.

Iz Državnog odvjetništva o slučaju Cvik se ne žele izjašnjavati jer se, kako je u razgovoru za Index kazala glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin, "radi o slučaju koji se vodi pred istražnim sucem".

Podsjećamo, korčulanski diler Jakša Cvitanović Cvik uhićen je ju srijedu oko 15.20 sati u Zoranićevoj ulici u Splitu, a danas je tijekom privođenja u Istražni centar svim okupljenima glasno poručio: "Jebem vam mater svima!". Cvik je izgledom danas gotovo neprepoznatljiv. Za razliku od izgleda na fotografijama koje je posjedovala policija, Cvik danas nema obrijanu glavu, nego se pred istražnim sucem pojavio duže kose, obrasle brade i znatno mršaviji.

Kod Cvika su u stanu, osim napunjenog pištolja CZ kalibra 7,65 mm, laptopa, više mobilnih telefona, više SIM kartica različitih operatera, veće količina dokumentacije te 20 grama marihuane, pronađene i konvertibilne marke te putovnica i drugi dokumenti, pa se pretpostavlja da se skrivao na području BiH, a u Splitu je boravio 20-ak dana.

Cvik je u četvrtak pred istražnim sucem Davorom Svalinom izjavio kako se osjećao kao progonjena životinja, tri dana bježeći po šumi bez hrane i vode. Također je izjavio kako nema veze s onim za što ga se tereti, dotaknuvši se pri tomu i krunske svjedokinje Želite Tomić, za koju kaže da ju ne poznaje privatno, nego samo iz viđenja.

Cvik, koji se nije želio fotografirati za novinare, uhićen je navodno za vrijeme ručka, zajedno s Nikolom Šitinom (koji je, kako neki mediji navode, sin uglednog profesora zadarskog Filozofskog fakulteta Tonćija Šitina) iz Sitnog Gornjeg koji je također uhićen i bit će optužen za kazneno djelo pomaganja i posjedovanja droge. Ni Šitin ni Cvitanović nisu pružali otpor prilikom uhićenja. Cvikova reakcija na načelnika splitskog Odjela za droge Ivana Kasuma, koji je predvodio akciju uhićenja s četvoricom svojih ljudi navodno je bila takva da mu se obratio riječima "Znao sam da ćeš me ti uloviti!".

Šitin je istražnom sucu kazao kako ga je Cvitanović potražio, kazavši mu da ima novčanih problema. Cvitanović, koji je sucu kazao kako jedno vrijeme nije imao što jesti, također izjavljuje kako je u Split došao s namjerom da se preda, te je navodno jedva čekao da ga policija pronađe. Nekoliko mu je puta, kako kaže, palo na pamet oduzeti si vlastiti život.

Cvik je istražnom sucu Davoru Svalini također potvrdio da je bio u vezi s korčulanskom odvjetnicom Anom Birimišom, a koja se svojevremeno našla pred istim sucem, koji je krajem studenog prošle godine odbacio izričit USKOK-ov zahtjev o njenom pritvaranju.

32-godišnji Cvitanović iz Vela Luke MUP-u je do sada poznat zbog sumnje da je počinio ukupno 96 različitih kaznenih djela, od čega je 9 kaznenih djela zbog zlouporabe opojnih droga. Zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga Cvik je na Općinskom sudu u Dubrovniku pravomoćno osuđen na četiri mjeseca zatvora. 2. srpnja 2006. nakon počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede pobjegao je te više nije bio dostupan policiji zbog čega je sud u Dubrovniku za njim raspisao tjeralicu te je o svemu izviješten i Interpol.

8. prosinca 2006. i Županijski sud u Splitu protiv njega je raspisao tjeralicu također zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga.

Do uhićenja je došlo suradnjom USKOK-a i MUP-a koji su došli do saznanja da se Cvik skriva u jednom stanu u Splitu u Zoranićevoj ulici. Cvika su navodno locirali agenti Sigurnosno-obavještajne agencije SOA-e, koji su, u suradnji s MUP-om, pratili njegovo kretanje već dulje vrijeme.

Najpoznatiji hrvatski bjegunac pola godine, koliko je bježao od policije, skrivao se navodno u Novom Beogradu, Novom Sadu, Crnoj Gori i Trebinju.

Cvik je, podsjećamo, zamalo uhićen početkom srpnja prošle godine, no tijekom privođenja uspio je pobjeći dvojici korčulanskih policajaca, bivšem pomoćniku zapovjednika Policijske postaje Korčula Anti Livaji i inspektoru Braci Rosu, koji su zbog svog propusta nakratko bili i suspendirani.

16. siječnja nepravomoćnom presudom disciplinskog suda Livaja i Roso osuđeni su na kaznu uvjetnog otkaza, prema kojemu ne smiju u godinu dana napraviti nijedan prekršaj, jer će u protivnom dobiti stalni otkaz.

B.S.
Foto:V.G.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara