Cvjeta cvijeće i pupa drveće: U Švedskoj jedan od 10 najtoplijih prosinaca u 250 godina

Foto: NASA

TRADICIONALNO zimi hladna skandinavska Švedska ove godine proživljava jedan od najtoplijih prosinaca od kada se mjere temperature.

Zbog visokih temperatura u prirodi su se pojavili neki znakovi proljeća, iako smo usred zime. Dok su uraganski vjetrovi mnoge Šveđane za Božić ostavili zarobljene u kućama i bez struje, živa u termometru je u neki dijelovima države ponovno dosegla rekordne visine.

U Gavlu 11,3 stupnja

U gradu Delsbou u istočnoj Švedskoj je temperatura od 10,3 stupnjeva Celzijevih 27. prosinca značila rušenje rekorda starog 60 godina. U Gavlu je bilo još toplije i izmjereno je 11,3 stupnja što je bio drugi najtopliji dan u prosincu još od davne 1858. godine, piše Local.

Rekord je postavljen i u Karlstadtu u središnjoj Švedskoj gdje je temperatura 26. prosinca bila 10,7 stupnjeva. "Neobično je ugodno, gotovo toplo, ako se usporedi sa ranijim godinama", kazao je meteorolog Martin Hedberg te dodao kako je u Stockholmu temperatura tri stupnja više od normalne, dok je u Norbottenu čak sedam do 10 stupnjeva viša. Hedberg tvrdi kako je prosinac 2011. jedan od 10 najtoplijih u posljednjih 250 godina. Dobar dio Švedske ovog prosinca je ostao bez snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog globalnog zatopljenja umjerene zime će biti normalna pojava

Prema nekim mjerenjima, prosinac 2011. je četvrti najtopliji u Stockholmu u posljednjih 150 godina sa prosječnom mjesečnom temperaturom od 2,5 stupnja. Heldberg objašnjava kako su posljednje dvije hladne zime bile više iznimke nego pravilo te da će zbog globalnog zatopljenja "umjerene zime" u Švedskoj biti normalna pojava.

Tople temperature su dovele do "proljetnih" pojava u prirodi pa je jedna djevojka na jugu Švedske tijekom jahanja pronašla gljivu lisičarku, dok su drugi vidjeli jagode, procvjetalo cvijeće i pupanje drveća. A ne treba zaboraviti da govorimo o zimi u Švedskoj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara