Cvjetičanin: Zgrada Ferimporta nema kulturološki potencijal za Muzičku akademiju

ZGRADA Ferimporta nema kulturološki potencijal da bi udomila Muzičku akademiju, pa makar to bilo i privremeno, smatra Biserka Cvjetičanin, zamjenica ministra kulture.


U tekstu ´Prenamjena´ u najnovijem broju ´Zareza´, dvotjednika za kulturu i društvena zbivanja, Biserka Cvjetičanin pita zar zdrava logika ne nalaže da bi se u slučaju prenamjene te zgrade u kulturnu ustanovu trebao nadopuniti, završiti i sjediniti ´školski forum´ institucija koje su u neposrednoj blizini i onih nešto udaljenijih, odnosno nastaviti duh mjesta nastao na tradicijama obrtničke škole.

Napomenuvši kako je priprema za izgradnju Muzičke akademije u Zagrebu opsežan i zahtjevan posao, Cvjetičanin upozorava kako ´istinski čudi ad hoc solucija, odnosno iznenadnost i brzina ponuđenog rješenja´.

Zagrebački dogradonačelnik nedavno je Ferimportovu zgradu ponudio kao rješenje pedesetogodišnjeg podstanarstva Muzičke akademije, ali se zatim utvrdilo da je to učinio bez dogovora s gradonačelnicom, koja je bila na putu.

´Koliko je nelogično ineterpoliranje Muzičke akademije na Trgu maršala Tita, toliko je logično njezino pozicioniranje između Koncertne dvorane ´Vatroslava Lisinskog´ i kompleksa Paromlina, čija bi revitalizacija u otvoreni, dinamički i propulzivni kulturno-medijski centar trebala biti neupitna´, smatra Cvjetičanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara