Cvrtila: POA tvrdi da nije prisluškivala novinare

PROTUOBAVJEŠTAJNA agencija (POA) tvrdi da nije prisluškivala šestero novinara koji su se predstavkama obratili Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, izjavio je danas predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila.

"POA u izvješću tvrdi da u ovom času, ni u zadnjih godinu dana ni jedna novinar nije bio podvrgnut mjeri tajnog prikupljanja podataka, pa tako ni jedan od spomenutih novinara", izjavio je Cvrtila nakon sjednice Vijeća koje je početkom ovog tjedna od POA-e tražilo očitovanje zbog predstavki novinara koji sumnjaju da su prisluškivani.

Cvrtila je najavio da će Vijeće, u okviru svoga djelokruga, napraviti još nekoliko uvida kako bi potvrdilo navode POA-e, te će o svom mišljenju i svemu što je poduzelo u ovom slučaju izvijestiti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Taj je Odbor na današnjoj sjednici najavio da će u utorak razmotriti izvješće o stanju u obavještajnim službama za prošlu godinu, a očekuje se da bi u okviru te rasprave mogao raspraviti i slučaj navodnog prisluškivanja novinara.

Nakon zatvorene sjednice Odbora, novinari su doznali da su oporbeni članovi Odbora tražili da se o izvješću POA-e raspravlja na posebnoj sjednici. No, predsjednik Odbora Ivan Jarnjak navodno inzistira da se o tome raspravlja u okviru rasprave o stanju u tajnim službama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica od šestorice navodno prisluškivanih novinara podnijeli su predstavke Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi nakon što je u medijima objavljeno da je donedavni ravnatelj POA-e Franjo Turek državnom vrhu predstavio dokaze da su ti novinari u suradnji sa stranim tajnim službama širili dezinformacije o kretanju haškog optuženika i bjegunca Ante Gotovine. Turek je navodno to potkrijepio fotografijama, video zapisima i prijepisima razgovora novinara sa stranim tajnim agentima.

Po pisanju medija, navodno su prisluškivani i praćeni novinari Jutarnjeg lista Davor Butković i Ivan Zvnomir Čičak, tjednika Globus i Ferale Tribune Gordan Malić i Ivica Đikić, te dnevnika Novi list i vjesnik Boris Pavelić i Željko Peratović.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak izvijestio je novinare da je Odbor većinom glasova podržao mišljenje Vlade da se ne prihvate HSP-ovi prijedlozi zakona o spašavanju i novoga zakona o obrani.

Odbor je skinuo oznaku tajnosti s izvješća državne revizije o poslovanju u ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova te obrane i predložio Saboru njegovo usvajanje, uz napomenu da se u izvješću utvrđene nepravilnosti dostave Državnom odvjetništvu.

HSP-ovi članovi Odbora Vlado Jukić i Pero Kovačević demonstrativno su napustili sjednicu, prosvjedujući jer Odbor nije želio reagirati na izjave ministra obrane Berislav Rončevića u jednom dnevnom listu da je Hrvatska vojska spremna pomoći vojsci Srbije i Crne Gore i prenijeti joj iskustva u preustroju. Takvu izjavu HSP-ovci smatraju neprimjerenom zbog nedavne izjave jednog od zapovjednika vojske SiCG da je HV u ratu provodila etničko čišćenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara