Cvrtila podnio ostavku na dužnost čelnika Vijeća za civilni nadzor tajnih službi

PREDSJEDNIK Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila podnio je danas neopozivu ostavku, jer smatra da, odbijanjem većine članova Vijeća da se rasprave nove spoznaje u slučaju novinarke Helene Puljiz te provjeri jesu li se stekli uvjeti za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, Vijeće sve više gubi vjerodostojnost.

"Smatram da smo imali o čemu u Vijeću raspravljati, jer u prvoj istrazi koju smo proveli (u slučaju Puljiz) nisu nam bile dostupne sve spoznaje", izjavio je Cvrtila novinarima u Hrvatskom saboru.

Odluku o ostavci, koju je adresirao na predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivana Jarnjaka, Cvrtila je, kaže, donio još prošlog četvrtka, kada većina članova Vijeća nije prihvatila njegov zahtjev da se nastavi rasprava u slučaju Puljiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do danas je s ostavkom čekao zbog, tvrdi, odrađivanja preostalih obveza.

Zamoljen za komentar nagađanja da je nadzoru POA-e navodno bio podvrgnut predsjednik države Stjepan Mesić, Cvrtila je rekao da nikada u praksi nije naišao na takav slučaj.

To se, ističe, u demokratskim državama ne događa, u njima obavještajne službe odgovaraju i za najmanje "grijehe", pa i kada se pod nadzorom nađe neki državni dužnosnik niže razine.

"U novoj obavještajnoj aferi treba vidjeti tko je i na koji način dao nalog da se pod nadzor stavi predsjednik Stjepan Mesić", rekao je Cvrtila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara